Durant la tardor de 1980 es va publicar a València el primer número de la revista Al Cim, que portava per subtítol Revista Psiquedèlica del País Valencià i d’on siga necessari.
Entre 1980 i 1981 es van publicar tres números: el segon per Nadal de 1980 i el darrer la tardor de 1981. L’editorial del primer exemplar era prou explícita: “No anem a dir qui som, perquè no volem caure en protagonismes imbècils. A més, ens agrada la clandestinitat…” I expressaven així la voluntat: “Volem que la psiquedèlia isca de les catacumbes on la té soterrada la “normalitat” establerta.
A les pàgines 77 i 78 del número de Nadal 1980 van publicar una bibliografia sobre les drogues, que a més de ser prou completa, manifestava l’admiració que sentien per la revista Globo que havia aparegut l’any 1979 i a la qual, anteriorment, hem dedicat una entrada des de la web sense nom. Els d’Al Cim deien literalment: “parlar de GLOBO és com parlar de la nostra mare.”

Bibliografia Al Cim Nº 2 pàg. 77 i 78.
Dediquem avui aquesta secció a les revistes aparegudes a l’Estat espanyol que han publicat coses sobre psiquedèlia,
Evidentment, és molt possible que no estiguen totes les que són, però sí que són totes les que estan.
Tenim, en primer lloc, la “Revista de Occidente”, que al nº 49 va publicar “Los alucinógenos y el mundo habitual”, d’un tal A. Escohotado, article prou brillant i destacable per ser el pioner, podríem dir (tingueu en compte que és de l’any 1967).
Ja més tard tenim el nº 37 de la desapareguda “Ozono”, que hi va traure “La droga eres tu”, de González Alvaro, molt recomanable també.
El Dr. Gimeno, estudios de les sinestèsies i alteracions sensorials sota els efectes de l’àcid, va publicar al nº de juliol del 78 de la revista “Bazaar” el seu article LSD. Música en alta fidelidad”.
“EL VIEJO TOPO” mai no li ha dedicat a la psiquedèlia la importància que dedica a temes molt menys importants, fins i tot en una revista de “política i cultura”. Ha tocat el tema en els nº 1 (Dossier: “Droga y literatura”, amb col·laboracions de Giménez Frontin, Raúl Núñez, Octavio Paz, etc.), 29 (“Los psiquedélicos reconsiderados”, de Mariano Antolin Rato) i 40 (“Toxicomania de masas, toxicomanía de minorias” d’un tal Fàbregas, que potser faria millor dedicant-se a escriure sobre el cultiu de les carxofes al Baix Aragó o sobre la veritat totpoderosa del marxisme-leninisme com a ciència infal·lible; i ja en un pla prou acceptable, també al nº 40, un estudi sobre el gran explorador de la consciència “Henri Michaux”, de M. Morey
La benvolguda “AJOBLANCO” ha dedicat dos extres complets a l’assumpte, un al tema de les drogues en general i l’altre a la marihuana més específicament, els dos a tope. A banda, ha tocat el tema en alguns nos. solts,
“STAR”, autèntica pionera a l’Estat espanyol en tot el que es refereix a psiquedèlia i moviment underground, ha contribuït inestimablement a què ens sentirem vius, i vos recomanem no un nº en particular, sinó la col.leció sencera. Els companys de STAR s’acomiadaren en juliol prometent que en novembre tornarien a traure-la, però fins avui no l’hem tornat a veure als quioscs. Esperem que prompte estiga de nou amb nosaltres. Besets marginals.
La marxosa “SAL COMÚN” també ha tocat el tema repetidament, encara que als últims temps sembla no ser el que prometia, però en fi, fa una tasca necessària, (Els darrers nos. vos han eixit d’un comercial, insuportable, fills)
Deixem per al final la primera i única Revista Psiquedèlica no clandestina i d’àmbit estatal que ha vist la llum en aquests indrets del cosmos. Ens referim a “GLOBO”, d’un tiratge prou limitat i per això no massa coneguda però que va omplir de goig i esperança més d’un cor desangelat. Fins ara han eixit els nos 0 (primavera del 79), 1 (estiu 79) i 2 (hivern 79-80). No sabem si és que s’ha afonat o trauran un altre nº. Esperem-ho, perquè és (o era?) la revista més acollonant que ha aparegut mai per ací. Es…..perdoneu, però és que la passió ens cega, perquè parlar de GLOBO és com parlar de la nostra mare. Intenteu fer-vos amb ella i no se’n penedireu. Crec que en la llibreria Cap-i-cua vos la poden demanar a Barcelona. De totes formes l’adreça és (o era?) GLOBO; c/Nueva de S. Francisco, 21; – Barcelona – 2.
De res.

Sota cada portada trobareu un enllaç de descarrega de les revistes en pdf.

Descarrega El Cim, revista psiquedèlica, tardor 1980 en pdf Descarrega El Cim, revista psiquedèlica, Nadal, 1980 en pdf Descarrega El Cim, revista psiquedèlica, tardor 1981 en pdf

Publica la web sense nom per cortesia de Juan Carlos Usó

3460