Publicat dins: Música - 27/10/2010
Gong en Terrassa… por Jordi F
Tuve la primera noticia de la existencia de Gong en 1973, cuando abrí un sobre que contenía la propaganda de las actividades organizadas por Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa y me encontré con un programa que anunciaba para el domingo 1 de julio, en el Parc de Sant Jordi, la actuación de un grupo en el que participaba un exmiembro de Soft Machine.
Soft Machine era un grupo que me gustaba muchísimo y me dispuse a asistir entusiasmado a ese concierto, pero tuve la desgracia de decírselo al hermano de un antiguo compañero de colegio con el que coincidí en la cafetería d’Amics de les Arts. Era un pijo muy conocido en Terrassa cuya principal diversión, por lo que se fue viendo con el paso de los años, era joder a la gente.
No diré el nombre, pero fue muy conocido en Terrassa precisamente por joder a los demás. Por ejemplo, se hacía inseparable de alguien durante un tiempo, le sonsacaba todo lo que podía sobre sus problemas, temores y aspiraciones y luego le machacaba psicológicamente. Todavía a finales de los 90 hubo quien lo tumbó de un puñetazo en el bar de Amics de les Arts precisamente por eso, por joder a conciencia.
Volviendo a nuestro tema, el tipo me dijo que fuéramos juntos, pero que primero le acompañara a echar unas curvas por la carretera hasta Talamanca con su Seat 850 coupé. Era justo antes del concierto y una vez llegamos a Talamanca —su familia tenía una casa allí— no quiso volver a Terrassa hasta que calculó que yo ya no podría llegar a tiempo de ver ni la última pieza. Ni que decir tiene que intenté hacer auto-stop, pero sin éxito, era una carretera muy solitaria. Me fastidió bien y más que me fastidiaría más delante… pero eso es otra historia.
Pasados unos años, en 1984, hablando con Quim Puig que publicaba unos artículos sobre música moderna en la revista Al Vent de Terrassa, le expliqué esa pequeña tragedia y le enseñé el programa porque no creía pudiera ser verdad que Gong hubiera actuado en nuestra ciudad. El tema le interesó, así que investigó un poco y pudo localizar a una persona que sí había asistido a ese concierto: Quimet Carreras, entonces guitarrista de Huapacha Combo y anteriormente miembro de grupos de rock como Talps y Grapa.
Aprovechando las informaciones recogidas durante la búsqueda, publicó un artículo sobre la historia de la música rock en Terrassa y una entrevista con Quim Carreras en la que se habla brevemente de la actuación de Gong.
«Va ser sensacional, duien sintetitzadors i làsers. Jo vaig arribar tard ja que havia tingut una actuació, però em van contar que havien pujat a l’escenari arrossegant-se i després van fer una sessió amb un mèdium. Amb el làser dibuixaven un conill verd que apareixia i desapareixia de l’escenari i perseguia a unes noies del grup».
Hace un año, o así, descubrí la web sense nom y pensé que sería interesante poder participar aportando algo sobre el rollo underground en Terrassa. ¿Y que podía ser más interesante para empezar que la actuación de Gong? Pero como precisamente yo no asistí, me puse a investigar un poco para poder explicar algo en concreto.
Para empezar, me pregunté quién podía ser la persona que desde Amics de les Arts había organizado un concierto así. Quizá esa persona me podría explicar muchas otras cosas.
En los archivos de Amics de les Arts no quedaba constancia de esa actuación, ni siquiera el programa. Me puse en contacto con Lluís Rambla para ver si él me podía orientar. Le sonaba el tema, pero no fue al concierto y no sabía nada sobre quien podía ser el contacto. Eso sí, le parecía recordar que le habían dicho que algunos músicos catalanes habían tocado con ellos.
Hablé luego con Quimet Carreras y me explicó que el concierto fue impresionante, que los de Gong habían actuado vestidos como magos, que ninguno de los músicos parecía nativo y que un día antes habían tocado en Montserrat.
Ese último dato ya había aparecido en la entrevista de Al Vent, pero yo no le había dado importancia. Y de repente se me ocurrió que Joan Casals, director del Cor Montserrat de Amics de les Arts, era una persona muy vinculada con el Monastir de Montserrat. ¿Podría ser él la persona que trajo Gong a Terrassa? Me puse en contacto con Joan Casals, le expliqué el asunto, se mostró muy sorprendido, no recordaba nada en absoluto. Me sugirió que le preguntara a Valentí Grau.
Valentí Grau me dijo que a él sólo le interesaba el jazz y que si era un grupo de rock no había tenido nada que ver con ese concierto, pero que quizá Quim Cardellach podía haber tenido algo que ver… Lástima que Quim Cardellach hubiera muerto hacia el año 2001 y ya no podría explicarme nada.
Mi siguiente pregunta era por qué ese concierto pasó inadvertido para los jóvenes de Terrassa. ¿Fue así o era una impresión mía? Ningún amigo o conocido mío asistió ni sabía de nadie que hubiera asistido ni de nadie que lo hubiera comentado, a excepción de Lluís Rambla. Debería preguntarle a Quimet si fue mucha gente, si el público era local o si más bien era gente de otras poblaciones… Y ahí otras actividades interrumpieron hasta ahora mi interés por el tema.
Jordi F.
« Anterior: Festival Canet Rock 1977
» Següent: Las Historias del planeta Gong, entrevista a Daevid Allen
66 comentaris
Jordi F.
27 d’octubre 2010, 08:11 AM
1Redacté el texto ayer de un tirón, así que no está pulido, pero lo escribía ahora o reventaba.
Jordi F.
27 d’octubre 2010, 08:30 AM
2Otro tema relacionado con Terrassa es el de la actuación como espontáneo de Jaume Rambla el año 1971 en el Festival Internacional de Música Progresiva de Granollers. Tocó y cantó canciones de Dylan cuando los de Family se retrasaron…
xavi cot
27 d’octubre 2010, 02:05 PM
3Gracias por la info Jordi F.
Gero
27 d’octubre 2010, 02:28 PM
4Poco a poco la madeja se va deshilando, la mini gira de Gong por Catalunya por lo visto dejó un rastro un poco misterioso. Tu relato me parece interesante, se podria hacer un libro sobre los musicos de la generación beatnik; David Hallen, Kevin Ayers, Soft Machine, Robert Wyatt en Deià junto al escritor Robert Graves (Yo Claudio fue escrita en Mallorca) Se podria titular “The British Rebels Without A Cause”. Seguimos…
Jordi F.
27 d’octubre 2010, 03:08 PM
5Noves notícies! Se m’ha ocurregut preguntar-li al Josep Maria Francino.
Aquesta és la seva resposta: “Hola Jordi. no recordo l’actuació (?) però si que recordo perfectament l’entrevista que li vaig fer, en directe, a Daevid Allen, el lider i fundador del grup a l’Estudi central de la Ràdio i que a la mitat de la conversa, es va posar sobre la taula i va segrestar l’emissora. poc abans haviem fet un cafè al bar del Catalunya i l’espectacle, amb aquella llarga melena i la vestimenta de mag de conte, que vam dispensar als clients. Ara, no recordo cap actuació del grup. ell venia sol, crec. no sé, potser m’estic fent gran i perdo la memòria… Va venir a presentar el disc Flying in a tea pot, crec recordar. Espero que això et serveixi.”
Es refereix a Ràdio Terrassa al carrer Sant Pere i al bar del cinema Catalunya, també al carrer Sant Pere. Lo curiós és que un paio com el Francino no recordi el concert! Va en la línia d’això estrany que he constatat, la majoria de la gent que conec, que ho hauria de recordar o haver anat, ni ho recorda ni va anar
Per acabar de donar alguns detalls. El Lluís Rambla, el Joan Casals, el Valentí Grau són gent que van estar molt implicats a Amics de les Arts en l’aspecte musical, jazz o clàssica, i no saben res. Bé potser el Rambla per aquelles dates, no era gaire d’organització… Però és estrany que no recordin res. Cal dir que per aquella època les vacances a Terrassa eren exclussivament el mes de juliol i la ciutat es quedava com buida. Potser va ser un mal moment per fer el concert.
Segueixo enviant correus a gent que crec que pot saber alguna cosa.
.
Jordi F.
30 d’octubre 2010, 04:53 AM
6Una nova resposta: “Hola Jordi, em sap greu que no vaig sentir ni recordo res d’aquest concert”.
Es tracta de P. P. U. un de la colla dels enrollats més grans que jo i els meus amics. De la colla del Dani que freqüentava Las Vegas i El Mesón de los Arcos. Alguns d’aquesta colla tenen càrrecs i millor no dir els noms.
Hippy Vicente
31 d’octubre 2010, 07:56 AM
7Ya os comenté que os pusierais en contacto con Valenti Grau, si el no recuerda nada es que entonces esa actuación no se materializó en Terrassa. Valenti Grau, alma matter de la Jazz Cava y del’s Amics de les Arts tiene una memoria privilegiada y no se le escapa ningún concierto, sobre todo de aquellos años, por muy de rock que fuera el grupo.
Creo que os han colado un gol y el grupo que actuó (disfrazados de magos) fueron los Gong, si los Gong, pero los de Sevilla, aquellos que editaron dos singles en 1971 para el sello Polydor y que algunos años después fundaron el grupo Triana
xavi cot
1 de novembre 2010, 09:00 AM
8Hippy Vicente , mírate otra vez el cartel.
Hippy Vicente
1 de novembre 2010, 09:05 AM
9Vaya Xavi, ya me has cogido!!! y yo que pensaba que iba a colar….
xavi cot
1 de novembre 2010, 02:54 PM
10ja ja, pues yo no te había cogido, si no fuera por el cartel sería creíble
lo que decías.
A mí me parece que puede que el concierto no se llegara a hacer a última hora (como con los Free en el Iris, etc), eso explicaría que haya un cartel
y que nadie recuerde haber estado en el concierto y que no hayan
comentarios en la prensa. Y quizás se improvisó lo de Montserrat para
aprovechar los billetes de avión….
Por otro lado los de la SGAE seguro que cobraron (aunque en el cartel no pone nada de entradas, quizá fué gratuito) y quizás nos dirian cuanta gente fue y así tendríamos la seguridad de que se hizo. Tambien el Ayuntamiento quizas tenga constancia en sus archivos.
Aunque también puede ser que los Gong hiciesen algún ritual hipnótico para que los asistentes borraran el concierto de su memoria.
También es sospechoso que en el link que sale en un comentario sobre
la actuación en Montserrat, link que lleva creo a la web oficial de Gong
y a la lista de todos sus conciertos, los de Terrassa y Montserrat llevan
un signo de interrogación al lado, así que parece que ni ellos mismos saben si actuaron.
Sherlock, dónde estás????
Hippy Vicente
1 de novembre 2010, 03:02 PM
11Bueno, bueno. Aqui se ha estado hablando mucho de la actuación de los Gong en Terrassa, pero de lo que nadie ha hablado es que ese mismo año de 1973, Soft Machine actuaron en el antiguo Hospital de la Santa Creu, ubicado en la calle Hospital 56, al lado de la escuela Masana. La actuación tuvo lugar el 16 de enero de ese año 73 y los afortunados que tuvimos la oportunidad de poder disfrutar de ese concierto sorpresa (porque si no recuerdo mal, no se anunció por ningún sitio) fuimos, no mas de unas cien personas, lo mas increible del asunto es que la actuación fue gratuita. ¿Alguién conocia dicha anécdota?
pfanes
1 de novembre 2010, 03:17 PM
12Vaig assistir al concert de Soft Machine a la antiga capella de l´hospital de la Santa Creu, just davant de la Massana, on ara hi ha una sala d’exposicions. Cert, era gratuit, i si no m’erro era gratuit i poca gent es va assabentar perque era una gravació per una tv, no se si nacional o estrangera.
Potser fins i tot la gravació existeix. Un altre treball de recerca.
Gero
2 de novembre 2010, 01:39 AM
13Jo vaig ser també un del centenar d’afortunats. No crec que fos TVE qui va enregistrar-lo, sino ho recordariem. Potser la BBC?
Dani
2 de novembre 2010, 06:54 AM
14El nom ho diu tot… “Radio gnmo Invisible”…
Jordi F.
2 de novembre 2010, 06:07 PM
15Doncs aquest concert de Soft Machine fins i tot va sortir per TVE. Jo el vaig veure a la tele!
I sobre el tema de Gong a Terrassa, clar que es va fer el concert perquè el Quim Carreras de Huapachá Combo sí va assistir.
A Amics de les Arts de Terrassa hi ha i hi havia molta gent, no només el Valentí Grau. Hi havia per aquella época gent com el conceptual Francesc Abad, el cineasta Antoni Padrós, l’escriptor i actor Feliu Formosa, el director de teatre Pau Monterde… molta, molta gent. El món no s’acaba amb el Valentí Grau!
Segueixo preguntant. El bateria de jazz Adrià Font, per exemple, tampoc sap res… però potser algún dia trobaré la resposta sobre com Daevid Allen i Gong van anar a parar a Terrassa.
David
3 de novembre 2010, 03:57 AM
16Aloha,
Us reprodueixo, en part, el comentari que vaig penjar ahir a “Gong a Montserrat”:
He estat rastrejant per l’intenné i he trobat (http://es.groups.yahoo.com/group/CosesNostres/message/53008)
… això:
“Fins ara ningú ha portat als Gong a actuar Barcelona, tot i que durant
uns 10 anys Daevid Allen i Gilly Smith van viure a Mallorca.
Durant aquells anys si que van actuar a Terrassa, Montserrat (actuació
disponible en DVD que suposa el DVd oficial de Gong mes antic
disponible actualment) i Canet De Mar, pero a Barcelona mai.
El propi Pau Riba quan se li va muntar l’ homenatge als 40000 anys del
Dioptría es va lamentar publicament de que els organitzadors no hi
haguèssin convidat a participar-hi a Daevid Allen i altres amics seus.
Després de 42 anys de funcionament, Gong continúa essent un grup
inédit a Barcelona,
Els que si que hi van actuar una nit en una discoteca de l Eixample a
finals dels 70’ s van esser Mothergong.
Francesc Diaz i Melis”
Una abraçada.
Hippy Vicente
3 de novembre 2010, 05:53 AM
17Si, molta gent, pero en Valenti Grau sempre va ser el que contractava els músics i els grups
Jordi F.
4 de novembre 2010, 07:51 AM
18Sí, Hippy Vicente, però lo que vull dir és que el Valentí només s’ocupa del Jazz i als Amics de les Arts hi havia altra gent d’altres disciplines que podien tenir el contacte amb Gong o amb algú de Montserrat que fos el veritable contacte.
Referent a Soft Machine. Van actuar el 08/08/70 a Lloret, el 16/01/73 a BCN i el 09/02/75 a BCN. Ho he tret de la seva web, a l’actuació del 73 consta lo de la tele.
xavi cot
5 de novembre 2010, 06:33 AM
19Jordi F. tens algun document (cartell, retall de diari, etc) de lo de
l´actuació que dius de Soft Machine el 8/8/70 a Lloret?
Aquesta actuació sería avans de lo del festival de Granollers del 71
amb Family i per això sería molt important.
A Lloret suposo va ser en una disco, no?
D´altre banda al 73 van actuar al Hosp Santa Creu (confirmat per els que van asistir, Gero, etc) pero també
sembla que van actuar a Granollers com el King Crimson, no?
quimet carreras
7 de novembre 2010, 09:50 AM
20Estic llegint coses de gent que no coneix ni el tema de Gong ni el funcionament de la música a Terrassa.
Només busqueu referències en gent del Club de Jazz, i aquesta gent de tot el moviment rocker, no en sap gran cosa.
El Valentí Grau i la gent que desde molt jove van començar amb el moviment jazzístic a Terrassa, s’han dedicat a treballar per al Jazz a Terrassa per cert amb un èxit impensable ( ja porten 50 anys superant.se any a any ), i el tema del rock és algo que els hi ha passat de resquitllada perquè el que bàsicament els interessa és jazz.
Aquests tipus de concerts, formàven part del circuit de gent que ens interessàvem en les noves experiències musicals que anaven sorgint en aquella època, que eren moltes i increíblement interessants, i encara que en aquella època jo també participava del Jazz Terrassa, en meu interès principal, estava en el fenòmen rocker que estava revolucionant el món de la cultura, la societat, i les arts, com la gent de l’art pobre, el conceptual, etc., la època del post-hippysme per entendren’s. Amb tot aquest rotllo, vull dir que els responsables d’aquest esdeveniment, els podreu trobar segurament a través de la gent que estava vinculada al bolo de Montserrat, i a col.lectius místics de l’època.
A modo d’anècdota, us diré que una nit després de tocar a Eivissa amb Huapachà, vam anar a un antic teatre del casc vell, on hi fan jam sessions sorprenents, i m’hi vaig trobar tocant a Deavid Allen, al que havía vist amb Gong, i amb Soft Machine tocant amb Thijs Van Leer de Focus en mig dels cubates del públic, no cal dir que va ser una experiència inoblidable.
Salut i músicaaaaa……
Josep Bergada
7 de novembre 2010, 11:02 AM
21Crec que el bolo de Gong de Montserrat venia organitzat, o coincidia amb una trobada d’escoltes (potser investigant per aquí…). Ho recordo perquè a Molins de Rei m’ho van explicar uns escoltes que venien al·lucinats dient que una dona cantava xisclant com un gat, vestits de mags, etc… així, per desgràcia, em vaig assabentar a toro passat de l’actuació de Gong a Montserrat. L’actuació a Terrassa la vaig llegir no sé on i ja fa uns anys i la relacionava amb el jazz cava. Pel que fa al concert de Soft Machine a la capella de devant la Massana, crec que va ser per al programa de TV1 Jazz entre amigos que passaven per omplir programació, sovint a altes hores de la matinada. Jo també hi era, en aquells anys estudiava a la Massana, i després d’al·lucinar en veure el cartellet, vaig ajudar a col·locar cadires a canvi d’estar a primera fila. Encara conservo el flyer que donaven.
Salutacions,
Josep Bergadà
Jordi F.
7 de novembre 2010, 02:51 PM
22Resposta a Xavi Cot: Vaig veure l’actuació de Soft Machine del 73 a la tele per sorpresa, per això conec el fet; lo de l’actuació de Lloret ho he vist a una web dedicada al grups de Canterbury:
http://calyx.perso.neuf.fr/softmachine/chrono.html
Jordi F.
7 de novembre 2010, 03:01 PM
23Mireu que he trobat!
What are your best and worst memories of life as a member of Gong / psychedelic rock musician?
STEVE (Hillage):- In Tarassa, Spain in 1973 my guitar disappeared while I was playing it on a gig ”‘ it just got smaller and smaller and then it wasn’t there any more. Pretty odd that…. Now the day we put the Om Riff together ”‘ that was a good memory ”‘ ‘twas the greatest thing I had ever heard ”‘ still sounds pretty good when we play it well….
http://www.subba-cultcha.com/features/article.php?contentID=13363
xavi cot
8 de novembre 2010, 05:40 AM
24Josep Bergada, podries passar el flyer dels Soft Machine a la Massana
peque el veiem tots? Gràcies.
Jordi F. si va sortir per TVE, era en directe? Si era en diferit, quan
va sortir? Podríem trovar algo en la programacio de TVE de La Vanguardia, pero hauríem de sapiguer la data aproximada si era en diferit.
Jordi F.
8 de novembre 2010, 08:58 AM
25Resposta a Xavi Cot: No tinc ni idea sobre si el concert de SM era en directe o en diferit. Han passat molts anys. La sensació que vaig tenir és que era en directe, però qui sap…
xavi cot
8 de novembre 2010, 04:03 PM
26Potser el Hippy Vicente o el Gero, que van estar en el concert de La Massana s´enrecorden de si després ho van veure per la tv, llavors
estaría clar que era en diferit, per “lligar” la programació de la TVE
en la Vanguardia necesitem aproximar-nos a la data que en interessa,
si sabem la data “l´Escamot Sense Nom” pot anar a TVE a “pillar” una copia, o quí sap? potser ja está penjat a internet.
Insisteixo, proves, documents…sabem que els Gong van actuar a Montserrat perque hi ha el video, a Terassa perque hi ha el cartell…
Si ens ho proposem tindrem una copia del video dels Gong a La Massana.
La verdadera historia de lo que va pasar als 70´s, poc a poc,
s´está explicant en aquesta web.
Gero
9 de novembre 2010, 01:22 AM
27Recordo que hi havia les cameres, pero no vaig veure mai el concert per tv (llavors quasi no veia mai la tv) Feia fred i habia plogut una mica abans. Ens varem menjar uns oranges i varem veure la sortida del sol al Tibidabo. Caldria parlar amb la gent de TVE a Sant Cugat, encara que en sembla que els arxius els porten desde Madrid.
pfanes
9 de novembre 2010, 01:39 AM
28Fent aquest treball de psicoanàlisi a que m’obliga el participar en aquests interessants fòrums de la w.s.n, haig de dir, penetrant en el més
pregon pou del meu inconscient ; Si, era en diferit i era també en aquest anomenat programa de jazz, i em sembla que intentant desesperadament cercant-me en les imatges, no em vaig veure. Aixó si , es tan feble aquest record que no se si es veritat. A més es un record en blanc i negre, aixó segur.
Santi de Terrassa
9 de novembre 2010, 02:00 AM
29Quimet, però tu al concert de Gong a Terrassa vas ser-hi o no? Explicant la jam d’Eivissa sembla que diguis que sí, però no em queda clar. Saps d’algú (més) que hi va anar-hi?
Si hi eres, pots donar-nos detalls? Hi havia molt públic?
Hippy Vicente
9 de novembre 2010, 10:22 AM
30Si, Xavi. Jo em vaig assabentar del concert de Soft Machine perquè en aquells anys estudiava a la Massana i, efectivament, es va enregistrar i es va emetre exactament el dilluns 2 d’abril de 1973 a les 21,00 hores per UHF. No es va emetre al programa “Jazz Entre Amigos” (si no estic equivocat en aquella epoca no existia encara el programa del Cifuentes), sino que va passar al programa “Jazz En Vivo”. Ho van anunciar com “Sesión de Jazz Experimental”.
Espero haver posar una mica de llum en tot aquest enrenou que jo maiteix vaig començar.
En otro orden de cosas.
Hay Quimet, Quimet que se te ve el plumero con lo de los Gong en Terrassa…. ¿o no? Porque el quid de la cuestión está en ¿Tocaron o no tocaron nunca en Terrassa? y si tal como parece ser nadie asistió a ese concierto fantasma ¿De donde salen unos señores vestidos de magos brujuleando por un escenario que nadie recuerda?
Voy a dar otra pista para que los que sois de Terrassa podais seguir investigando.
Por aquellas épocas la máxima autoridad en sonorizar conciertos de jazz, rock y blues en la ciudad era TecSo, cuyo propietario era Josep Mª Pagés, estaba en la calle Volta, 51. Preguntadle a él si recuerda algo de haber sonorizado dicho concierto a través de Amics de les Arts, o si bien habian sido contratados a través de Jordi Suñol.
La historia continua…. con los Gong claro
xavi cot
9 de novembre 2010, 02:52 PM
31Hippy Vicente ara ja sabem quan van pasar lo de la Massana per la TV,
en diferit, el 2-4-73, el concert en viu segons el comentari nº 18 del Jordi F. va ser el 16-1-73 a la Massana, tot quadra. Nom´s ens falta tindre la filmació, jeje
Segueixo intrigat per lo del concert a LLoret al 70 dels Soft.
D´altre banda sembla que el concert dels Gong aTerrassa es va fer,
tenim el cartell i al comentari nº23 del Jordi F. hi ha un texte del
Steve Hillage que diu que li van pispar la guitarra a Terrassa, si ho entenc bé, així que sembla que es va fer.
Hippy Vicente
10 de novembre 2010, 01:01 AM
32Xavi. Potser que tinguesin el bolo contractat a Terrassa i per manca de public no es portes a terme, per aixó li pispesin la guitarra, no he dit pas que no arrivesin a Terrassa. No seria la primera vegada que per manca de public es cancel-la un concert.
La data del concert dels Soft Machine a la Masana no la aportat Jordi F (comentari 18) la vaig donar jo primer, mira mes amunt (comentari 11)
Jordi F.
11 de novembre 2010, 03:01 PM
33He parlat amb l’Ignasi Utset i el Lluís Labòria, tots dos van ser al concert de Gong a Terrassa i tots dos van ser presidents d’Amics de les Arts anys després. Cap dels dos sap qui va portar la proposta d’organitzar aquest concert a l’entitat. La meva estranyesa es deguda a que Amics de les Arts durant aquells era una entitat capdevantera en temes d’Arts Plàstiques i Jazz, però en canvi estava molt lluny de la música progressiva. L’Ignasi i el Lluís m’han suggerit noms de possibles contactes. Segueixo investigant.
L’Ignasi Utset m’ha dit que l’amfiteatre del Parc de Sant Jordi estava ple, que hi havia molts joves, però també gent d’altres edats i que va ser collonut.
El Lluís m’ha dit una cosa curiosa: “M’agrada que m’hagis preguntat per aquest concert perquè amb el pas del temps he arribar a pensar que ho havia somniat, que no era possible que una gent tant important haguès estat a Terrassa i que no quedès constància”.
Us he de dir que als arxius d’Amics de les Arts falta el llibre d’actes corresponent als anys 1972 i 1973, tampoc hi ha l’octaveta del concert. Fa anys amb la pluja es va fer malbé part de l’arxiu…
Hippy Vicente, saps moltes coses de Terrassa, ets de Terrassa?
Respecte al concert de Soft Machine per la tele, crec que he posat una referència molt clara a un altre article: Pàgina 61 de La Vanguardia del 1 d’abril de 1973.
UHF / 21.00 / Jazz Vivo / Soft Machine II
Sesión de Jazz experimental por el conjunto Soft Machine, en transmisión diferida desde Barcelona.
xavi cot
11 de novembre 2010, 03:54 PM
34Sembla clar que l´actuació dels Gong a Terrassa es va fer.
Jordi F. podríes preguntar-li a L´Ignasi Utset si té alguna foto o
si si sap d´algú que en pogui tindre?
Anem reunint material…
Es va filmar en video?
(Ah!, sobre quí passa una info avans, parleu amb la SGAE)
Hippy Vicente
12 de novembre 2010, 01:17 AM
35Ahora me toca escribir en castellano.
Jordi F. Pero si lo de la actuación de Soft Machine en la tv lo he dicho cuatro mensajes por encima del tuyo, leete el 30.
No, no soy de Terrassa, pero durante los 80 y los 90 toqué mucho con mi banda, antes que decidiera poner fin a mi carrera musical. De hecho Valentí Grau me llamaba el rey del blues en Catalunya. También a lo largo de los años he programado algunos artistas de blues internacionales para la Cava, de vez en cuando lo sigo haciendo
Jordi F.
12 de novembre 2010, 03:28 AM
36Ah, tu ets l’Harmónica Zúmel!
Per cert, tu ets el que va tocar d’espontani del públic a una jam a una actuació de Memphis Slim a un dels festivals de jazz de Terrassa?
Hippy Vicente
12 de novembre 2010, 05:34 AM
37Tu mismo lo has dicho
Jordi F.
12 de novembre 2010, 05:51 AM
38Ja que estem parlant de Terrassa, també es podria parlar del concert de Pete Seeger a Terrassa. Ya sé que no es en absolut underground, pero sí que és molt anys 70.
“…cantó por primera vez en España en 1971: el 7 de febrero, en un abarrotado polideportivo de Terrassa. También estuvo en Sevilla y en San Sebastián. Pero, cosas del régimen franquista, su presentación del sábado 14 de febrero en la Escuela de Ingenieros de la Universidad de Barcelona, en la Diagonal fue prohibida a última hora por el gobernador civil. Hubo despliegue de grises a caballo y duras cargas policiales. Aunque Seeger sí cantó en Barcelona: al día siguiente, y sin anunciar, en el bar Llopart, del barrio de Sants. Lo hizo ante poco más de 30 personas y los habituales parroquianos, que seguían jugando sus partidas de cartas o parchís en las mesas de mármol. Poco después le invitaron amablemente a abandonar el país”.
http://kobason.spaces.live.com/?_c11_BlogPart_pagedir=Next&_c11_BlogPart_handle=cns!C873246EA6369396!6882&_c11_BlogPart_BlogPart=blogview&_c=BlogPart&partqs=cat%3DM%25c3%25basica
Doncs al de Terrassa no vaig assistir perquè em va ser impossible entrar de tan ple com estava. Va ser al poliesportiu de l’SFERIC. Tampoc em vaig preocupar gaire perquè havia quedat per anar al de Pedralbes amb una colla de companys de la Universitat. I al de Pedralbes no vaig veure el Pete Seeger perquè, com esmento a sobre. el governador civil el va prohibir i va enviar els grisos. Anava marxant sol entre dos grups de companys quan una furgona es va parar just al costat meu i van començar a sortir grisos de 10 en 10 i amb les porres enlairades. Jo no sé com ho vaig fer, però vaig saltar per sobre d’una paret o d’una filferrada o de totes dues coses i vaig fugir travessant descampats i horts fins arribar, crec, a un cami que li deien “la ruta Ho Chi Ming” i d’allà vaig arribar fins a Sants. Havia altra gent corrent i alguns intentaven aturar els grisos a pedrades.
Saltant la filferrada em vaig estripar una cama dels pantalons de dalt a baix i des de l’entrecuix fins al turmell. Anaven passant furgones dels grisos pels carrers que jo anava i me’ls mirava i tots els seus ulls passaven de la meva cama nua a la meva cara de pelut suat, despentinat i cagat de por. Per sort no va parar cap.
A Sants vaig localitzar una companya de la Universitat que em va cosir els pantalons i… cap a Terrassa.
Jordi F.
12 de novembre 2010, 05:59 AM
39Ep, Vicente, va ser el concert més emocionant de la meva vida i la teva intervenció a la jam pujant a l’escenari des del públic em va deixar flipat.
Dissabte 15 de març de 1986 – MISSISSIPPI BLUES FESTIVAL al Festival de Jazz de Terrassa
I Part: Jessie Mae Hemphill, guitarra i veu, i Sonthomas, guitarra i veu.
II Part: HEZEKIAH AND THE HOUSE ROCKERS. Hezekiah Early, harmònica, bateria i veu. James Baker, guitarra. L “Peewe” Whittaker, trombó i veu.
III Part: MEMPHIS SLIM. Memphis Slim, piano, i George Collier, bateria.
Hippy Vicente
12 de novembre 2010, 09:17 AM
40Collons, Jordi quina memòria d’elefant que tens!!. Només dir que despres del concert dels musics americans que acabes d’esmentar, als Amics de les Arts va tocar l’Harmonica Zumel Blues Band. Allà era on sopaven els musics (casi sempre pollastre a l’ast) despres del seu concert i en aquella ocasió va pujar l’Hezekiah Early a tocar amb nosaltres. Pots veure una foto d’ell tocant amb nosaltres a la galeria de la meva pagina La Hora del Blues.
Jordi F.
12 de novembre 2010, 01:48 PM
41Arxius, arxius, això és el que tinc. Ara miraré la foto.
Jordi F.
12 de novembre 2010, 01:58 PM
42Ja he vist la foto. No era al bar dels Amics sinó a la sala d’actes, oi? També tens una foto amb el Son Thomas i la Jessie Mae Hemphill. Em va sobtar veure-la vestida de cow-girl al concert.
Ei! Recordes la Lurdes del bar dels Amics?
pfanes
12 de novembre 2010, 02:35 PM
43Per cert, el bar dels Amics de les arts de Terrassa es un dels bars més autèntics i amb solera que hi ha sota la capa del cel …català.
Un bar que mereix un lloc important en aquesta llista de bars fins ara ajornada. Un bar que respira molta creativitat, artistica i de torrades cèlebres.
Hippy Vicente
13 de novembre 2010, 06:31 AM
44Efectivament Jordi, era a la sala d’actes del bar dels Amics.
La Jessie Mae normalment anava vestida de cow girl i molts cops duia el barret Stetson o similar, aixi la he vist casi sempre a las fotografies
Jordi F.
16 de novembre 2010, 05:47 AM
45Tot aclarat! Si la persona que va ser la principal responsable de l’actuació de Gong a Montserrat i Terrassa, no explica aquí personalment aquesta història, ja l’ha explicaré jo d’aquí a pocs dies.
Lo que em sembla que no aconseguirem serà cap foto…
Hippy Vicente
16 de novembre 2010, 07:20 AM
46Ostres, quin suspens ¿no? Cuant temps estarem esperant Jordi?
Jordi F.
16 de novembre 2010, 02:35 PM
47Va ser un monjo de Montserrat, avui l’he localitzat i he parlat amb ell, però tenia pressa i estic esperant que es posi en contacte amb mi una altra vegada.
També sé qui va ser el seu contacte als Amics de les Arts (un dels que va dir que no recordava res).
També tinc el nom d’algunes persones de Terrassa que van ajudar, però només he pogut parlar amb un, el Cesc Ordeix, el germà del qual ha sigut el primer que m’ha dit el nom del monjo. També sé a quina casa de Les Fonts de Terrassa van dormir els de Gong, però no he pogut localitzar tampoc el propietari.
Resulta que aquest ex-monjo havia col·laborat amb el Cesc Serrat i em sonava el nom que m’han dit. Així que he parlat amb el Cesc Serrat i m’ha facilitat un contacte i aquest contacte m’ha dit a quina població potser vivia ara l’ex-monjo. Amb el nom i la població he trobat el seu telèfon, hem parlat una mica, però ell havia de sortir…
Quan tornem a parlar us seguiré informant.
Santi de Terrassa
17 de novembre 2010, 06:39 AM
48Increïble! Daevid Allen i Gong dormint a una casa de Les Fonts de Terrassa! Què dirà demà Jordi F. a La Web sense Nom? Això té més intriga que qualsevol sèrie de televisió?
xavi cot
17 de novembre 2010, 08:14 AM
49Jordi F. S. Holmes, molt bé!
El monjo aquest és el germá Francesc que cita l´Allen?.
Si seguim així em sembla que aviat sabrem qué van esmorçar
i quin tipus de trip van pendre aquell dia, jeje…
Em sembla que això acabará en un llibre de periodisme. Anim Jordi!
Ernesto del Campo
30 de novembre 2010, 04:36 PM
50He de reconocer que me teneis fascinado por estos dos hilos sois unos monstruos recordando e investigando. Sois cojonudos. Salud
Jordi F.
14 de desembre 2010, 07:00 AM
51No us penseu que passo de tot, és que el germà Francesc té molta feina, però algun dia m’escriurà per explicar-me la història que esperem…
quimet carreras
9 de gener 2011, 01:54 AM
52La casa de Les Fonts on dieu que van dormir Gong, ja sé quina és, és una antiga torre, on hi havia artistes que hi convivíen, crec que un d’ells és el Pepus Serrat ( titellaire ) potser també l’Octavi Intente, i hi havía assaijat una banda que es deia Anteres, que també estàven tocats pels astres.
Pel que fa al Cesc Ordeix, és molt probable que vagi estar implicat en l’esdevenimetn, perquè estava relacionat amb gent de Montserrat.
Jordi F.
23 de gener 2011, 04:01 PM
53“Com tantes pàgines de la història, els inusuals concerts de Gong a Montserrat i Terrassa del 1973 van ser fruit de coincidències i connexions inesperades. Així ho explica Daevid Allen en el text que acompanya un dels seus discs: ‘Va ser la Maggie Thomas, amb la seva radical ànima política i musical, qui ens va posar en contacte amb el ‘Brother Francis’ del llegendari monestir de Montserrat’. Sí, la Maggie és l’autèntica responsable de tot. Ho puc certificar perquè jo sóc el ‘Brother Francis’ en qüestió…”
Com veieu, ja he rebut l’escrit de Francesc Bofill Suris, el “Brother Francis” d’aquesta història. Dintre de poc el podreu llegir sencer…
Canti Casanovas
25 de gener 2011, 06:00 AM
54Trobareu el relat del Francis Brother en aquesta nova entrada de la web
Jordi F.
27 de gener 2011, 03:44 AM
55Una pregunta per al Quimet Carreras. Al grup Anteres hi havia el Norberto que després va muntar la Factoria Multicolor?
quimet carreras
31 de gener 2011, 03:29 AM
56Si senyor el Norberto de la Factoria, que crec que ara viu per andalusia, però el bateria era el Jaume Morera que viu a Terrassa, i encara toca.
Jordi F.
13 de febrer 2011, 02:56 PM
57Encara una aportació més. Els de Gong necessitaven una mica de diners i li van dir al Quico Bofill si podrien tocar a algun lloc cobrant. El Quico Bofill va pensar en el Joan Casals, una persona vinculada a l’Escolania, del qual sabia que pertanyia a Amics de les Arts i Joventuts Musicals, una entitat potent de Terrassa. El Joan Casals va parlar amb el Quim Cardellach, que era qui s’encarregava de coordinar les activitats musicals dins AAJM, i li va passar l’encàrrec. El Quim va escoltar uns discos de Gong i li va semblar bé que l’entitat organitzés el concert i li va demanar al Marià Galí, qui llavors era el seu cunyat, que s’encarregués de l’execució dels aspectes pràctics de l’organització del concert. Al Marià Galí el van ajudar el Dani Ribas, el Josep Maria Farré i altres xavals del seu cercle d’amics i coneguts. En acabar el concert van estar organitzadors i músics al bar d’Amics de les Arts (i ningú ho recorda!) i després els Gong van passar la nit a una casa de Les Fonts de Terrassa que era de la família Garcia Elias, compartint-la amb unes tietes monges que residien habitualment…
Coses meves. M’he adonat de dos detalls. Els meus amics de llavors no recorden aquest concert, ni van assistir, perquè no els agradava aquesta mena de música. El graciós que em va “segrestar” no tenia carnet de conduir, potser coneixia els costums de la Guardia Cívil i les hores en que no convenia circular…
Això em recorda la història d’un veritable amic terrassenc d’aquella època. Anava amb el 600 del seu pare, sense carnet, per descomptat, i va i es fot una hòstia a les 12 del migdia contra la cantonada abans de casa seva, al carrer Sant Leopold… Sí, just davant la caserna de la Guardia Civil, perquè vivia a deu metres de la caserna. I es va fotre l’hòstia amb tanta sort que va enganxar l’únic moment del dia en que no havia un civil a la porta vigilant. Va anar espavilat, va fotre un salt fora del cotxe i en un plis plas estava a casa seva tancat al lavabo. Surten el civils, miren el panorama, reconeixen el cotxe i truquen a casa seva per avisar el seu pare que un lladre havia estat a punt de robar-li el cotxe. I el tio tancat al lavabo fent-se el suec. Hi ha tantes batalletes per recordar…
xavi cot
14 de febrer 2011, 08:32 AM
58Jordi F. hi ha algún cartell. programa de l´actuació de Gong a Les Trobades de Joves del monastir de Santa Cecilia?, fins ara sobre aquest concert només tenim lo que diu el Francesc. Tanmateix el francesc diu que els Gons van dormir al monastir de Santa Cecilia, y tú dius que després de l´actuació al parc van dormir a una casa de Les fonts de Terrassa, van dormir una nit a cada lloc?
Jordi F.
14 de febrer 2011, 02:45 PM
59Sobre el cartell no tinc idea. Sobre on van dormir, crec recordar que el Bofill em va dir que, entre Montserrat i Terrassa, els Gong van dormir una nit a Barcelona, a casa de la seva família, suposo que es referia a la casa dels seus pares.
Pep
27 de novembre 2011, 05:39 PM
60Jo vaig assistir als tres concerts de Gong, a Santa Cecília de Montserrat, a la basílica de Montserrat i a l’amfiteatre de Terrassa. (Malauradament, enlloc no vaig fer-hi cap foto). Llavors jo tenia 20 anys. Del concert de Terrassa recordo que no hi havia gaire públic i que l’ambient no era pas càlid, malgrat ser a l’estiu. També recordo que la gent mantenia una actitud expectant davant aquella música. Un so estrany, que no era rock, ni pop, ni jazz ni cançó. Era una música mística, còsmica i una mica psicodèlica.
el RUSS
9 d’abril 2013, 03:34 PM
61Yo Claudio fue escrita en Mallorca y el yerno de Robert Graves era Ramón Farrán ( El Olivo ), se cuenta que este Ramón enseñó a Robert Wyatt a tocar la batería, y tuvo asimismo una marcada tendencia ( hablo de Ramón Ferrán ) a cooperar con músicos de la “ vieja Guerdia “ del jazz Egarense. También me parece recordar que, en los tiempos mencionados el que “ llevaba el cotarra” en Montserrat era el germá Andreu.
PS.- Ramón Farrán fue asimismo productor, arreglista y músico de estudio en la vieja productora Vergara. Ha compuesto para cine y tv y fiundó la Fundación Orquesta Nacional de Jazz de España.
Por la casa de su suegro el Inmenso Robert Graves llegaron a pasar, todos los músicos y grupos que buscaron su refugio temporal, o su inspiración en Ibiza, como Didier Malherbe, Can, Euterpe, Terry Riley, Kevin Ayers, Daevid Allen y, como no, Pink Floyd y Soft Machine….
Ramón Farrán sabe quien trajo Gong a Terrassa..
el RUSS
9 d’abril 2013, 03:55 PM
62Ok, ara veig que ja ho teniu tot clar, genial
Jo sí que recordo la Lourdes, i el piano vell de l’entrada…
QUIMET
20 de gener 2022, 09:33 AM
63Uns apunts:
M’agrada que l’Utset i el Labòria hagin dit que també van estar al concert perquè amb els comentaris sense fonament del Hippy Vicente semblava que només hi havia estat jo. El Vicente deixa clar que no sap gran cosa del panorama musical de Terrassa de l’època, perquè ni el Valentí era la persona que hauria pogut portar Gong ( perquè fora del jazz no li iinteressaven les altres músiques ), i per la referència que fa a la possible sonorització a càrrec del JM Pagès.
El Pagès i jo en aquells temps tocàvem junts a Grapa, i l’empresa de so la va muntar uns quants anys després.
Val a dir que jo també vaig estar al concert se Soft Machine al Palau.
Hi vaig anar amb un artista plàstic que ha deixat un pòsit important en la cultura de la ciutat, el Lluís Jové.
I al concert de la disco Revolution de Lloret no hi vaig poder anar perquè ens va fallar el cotxe.
Per acabar el Ramón Farràn estava vinculat amb Terrassa perquè venia a tocar a l’antiga Jazz Cava, jo l’havia vist unes quantes vegades. ( gran bateria )
Canti Casanovas
2 de febrer 2022, 11:14 AM
64Gràcies Quimet
Jordi Paüls
27 de juny 2022, 05:59 AM
65Hola a tothom, no havia vist aquestes converses sobre el grup de música ‘Gong’ m’he creuat per casualitat per aquí i crec que puc aporta algun detall sobre el tema, conec al monjo de Montserrat que va dur el grup ‘Gong’ a Montserrat i a Terrassa, en Quico Bofill.
També conec a en Cesc Ordeix (Ex monjo de Montserrat).
Sobre les imatges, del concert, dies abans a dins de la Basílica, hi han videos a internet, i un dels videos es veuen voltant per la muntanya sagrada, amb barret de màgic, de ‘cucurutxo’ amb una èlix al vertex superior dels barrets.
Dieu coses interessants, tot que hi han algunes incorreccions, però bé.
Per a mi va ser un concert molt potent, vaig sortir amb una sensació de que no entenia res, en aquell moment no vaig captar la magnitud del contingut, però que alhora, era de puta mare.
Es clar, jo era molt jovenet l’any 1973 i tot just començava a tocar la bateria, però el missatge màgic d’aquell concert em va marcar.
Canti Casanovas
7 de juliol 2022, 06:25 PM
66Hola Jordi!
Efectivament vas ben encaminat. Hem parlat anteriorment a la web sense nom del concert dels Gong de David Allen a Montserrat i de la intervenció del Quicu Bofill. Pots trobar tota la informació en aquest fil que vam dedicar a l’esdeveniment“http://lwsn.net/article/gong-a-montserrat
Del concert de Terrassa hi ha menys dades però sobre Montserrat pots trobar un comentari del mateix Bofill explicant com va sorgir la idea i es va materialitzar.
Al monestir de Montserrat va ser un focus de cultural.
Pel que fa al Quicu Bofill /Francesc Bofill i Suris) també hem publicat un interessant vídeo realitzat sobre un mural inspirat en la iconografia Gong.
Salut
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?