Publicat dins: Articles - 26/04/2024
Avui, 27 d’abril del 2024 i celebrem el 17 aniversari de Web Sense Nom.
Avui fa 17 anys que vàrem obrir La Web Sense Nom a internet. L’encapçalava una presentació signada per “l’equip sense nom”.
El text de benvinguda es va modificar molt lleugerament per donar cabuda a nous autors i explicar millor el sentit que tenia posar a internet un espai dedicat a la contracultura dels 70 i majoritàriament en català.
La Web Sense Nom durant uns anys es va convertir en un lloc de referència. L’equip bàsic de la web estava format per Jordi Mustieles tant a la part tècnica com en moltes publicacions, Un servidor, Canti Casanovas, vaig penjar tot el que tenia al meu arxiu. També nombrosos amics i coneguts que havien recolzat la idea: Gero Unromero, QuilPil, Marta, Martí Sans…que disculpin els que ara no recordo i hi van col·laborar.
Aviat el cercle es va ampliar amb col·laboradors online que es sentien identificats, d’alguna manera, amb els continguts de la web o simplement volien dir la seva. Vàrem aconseguir permisos per publicar arxius bases de dades importants com revistes, articles, llibres. Es va generar un punt de contacte entre la vella i la nova psiquedèlia. D’alguna manera estem parlant d’un segon equip sense nom que actuàvem des de l’anonimat d’internet. Poc a poc, els temes es van ampliar, tot el que condensa la contracultura com a moviment que va des de l’individu a la societat. Des de la narració subjectiva a l’article d’opinió, des de les drogues a l’espiritualitat, el sexe, l feminisme, el treball alineant, la fugida, els viatges, el viure als marges, les noves formes d’art, la ciència, la música, el teatre, titelles, grafisme, còmix que sorgien des del rebuig de l’Art (amb majúscules) en que s’havia emmirallat la vella societat i la cultura oficial. Ens interessava l’artesania del llapis i el tinter, als artesans de les paradetes i “mercadillos” i despès el carrer i els els esprais.
Així que sense publicitat ni cap tipus de censura vàrem publicar el que enviaven els col·laboradors. Només una vegada vàrem haver de retirar un article després que ho demanés la persona que el signava.
Durant aquests anys y en general va créixer a internet el fenomen bloc molt abans de que les xarxes socials i la IA ens hagin portat a la situació actual.
Des de 2017, el buit que pretenia omplir La Web Sense Nom ha estat més que sobresaturat d’informació. Si el propòsit bàsic era parlar de l’oculta cultura anarca i subterrània durant el darrers anys del franquisme fins els 80 com a límit, sense nostàlgies ni màrtirs ni mites. Del temps en que ningú signava els dibuixos i tothom podia cantar les cançons dels altres sense omplir mil formularis perquè no havia inventat ningú protocols. Maleïts protocols per tot.
Ara, tot és diferent. La quantitat d’informació que es pot trobar a llibres, tesis acadèmiques, documentals, altres webs tècnicament millor adaptades, també gràficament, exposicions realitzades, entre elles la de l’Underground i Contracultura a la Catalunya dels 70 en la qual vaig participar jo mateix com a comissari amb l’amic Pepe Ribas d’Ajoblanco. Ara, algunes obres d’artistes underground dels 70 es podran veure aviat en els museus més importants.
La Web sense nom també ha estat mare de diferents llibres. Un de viatges de Joan Vinuesa. Un de poemes de Jordi Carbó. Un llibre de fotografia de la Mercè Salvador.
No directament però també vàrem col·laborar amb Les cròniques de Claudi Montañà. Vàrem publicar un article i debatre llargament sobre el tema que havia de convertir-se en estel·lar pel que fa a comentaris, el “Nos matan con Heroína” de Juan CarlosUsó…
A 27 d’abril del 24, la web sense nom queda a internet com un espai testimonial on encara es possible trobar-hi determinats documents, opinions valuoses de testimonis de temes puntuals, discussions acalorades sobre temes controvertits, etc. Però darrera de tot això hi ha persones que viuen, fan coses i un dia moren. Aviat farà un any que ens va deixar en Jordi Mustieles, al qual tenim molt present i difícilment podem agrair tot el seu treball per amor a l’art.
Les tecnologies van massa despresa i el que és important és viure amb màxima plenitud el present o això és el que jo penso ara mateix segurament perquè també vull descansar una mica i gaudir d’un psicotròpic sense presses.
Després de la foguera internauta que s’acosta, dins d’uns anys poques coses es salvaran.
Escric aquest text per publicar a la Web Sense Nom i a les xarxes socials, més com a pregunta que llenço, i també, com a reflexió, personal.
Informo de que la renovació que necessita la web és total des del punt de vista tècnic i per altra banda el treball d’ordenar i recuperar els materials que han caigut és descomunal.
Les preguntes/respostes que vos faig són aquestes:
a)
Penseu que es important mantenir i cal actualitzar La Web Sense Nom?
b)Plegueu d’una puta vegada, colla e hippies tronats.
c)Penseu que la web durant uns anys va fer una bona funció però ara ja no és necessària?
Us vull fer una proposta que està condicionada per un parell de qüestions:
Em pregunto si hi ha gent jove interessada en la contracultura dels 70o la memòria històrica “transaxcional” que estigui interessada i vulgui donar un cop de mà?
Em pregunto si existeix un interès de les institucions (en un sentit molt general) per pogués garantir el futur i el bon funcionament de la Web Sense Nom?
Vaig al gra perquè veig el got més buit que ple i vos dic:
d)
la meva proposta és fer una selecció dels grans temes de la contracultura que hem tocat durant aquests anys i fer-ne un llibre. Segurament un llibre amb un pendrive. Un objecte que ja no estigui sotmès als canvis permanents d’internet i puguis consultar o mirar a la llum d’una espelma.
Quatre preguntes i una proposta que deixo a l’aire segurament perquè per mi sol és massa treball.
Caldria un editor valent, haurem de treballar… però de veritat que és una pena. Hi ha material excel·lent mai vist. I és que viure els 70 quan teníem 20 anys va ser un privilegi de collons.
¿Què en penseu?
Canti Casanovas Arbó
« Anterior: Jango Edwards al Saló Diana amb l'espectacle Fooliees 77
» Següent:
8 comentaris
Pilar Quílez (quilpil)
21 de maig 2024, 06:00 AM
1Em sembla una idea estupenda, de fet… per mi…, l’inici era fer un llibre “Cròniques Subterrànies”, perquè fa 17e anys poca informació es podia trobar sobre la contracultura barcelonina dels anys 70’, però gràcies a en Jordi Mustieles, tot va desembocar cap a aquesta web, molt més adient en aquell moment que el paper… bé…, potser ara és el moment de tornar al paper i fer una edició.
Canti
26 de maig 2024, 04:55 PM
2Bé… en aquest moment molt poca gent pot veure la web sense nom per totes les mesures de seguretat que la qualifiquen com una web perillosa i molta gent ni accepta les cuquis. M’han comentat molta que no hi poden entrar. Estem intentant resoldre aquests problemes el més aviat posssible.
Disculpeu.
.
jordit
4 de juliol 2024, 06:50 AM
3Penseu que es important mantenir i cal actualitzar La Web Sense Nom?
SI
Pilar Quilez
4 d’agost 2024, 04:45 PM
4Web perillosa? no poden entrar?
Canti s’ha pogut solucionar?
Canti
4 d’agost 2024, 06:23 PM
5Hola Pilar! Hi estem treballant però no serà fins octubre que tindrem nova plataforma actualitzada
Enric
13 d’agost 2024, 04:04 AM
6Hola; ja pocs mesos vaig descobrir aquesta web i va ser com trobar un tressor. Crec que, si es pot, hauría de seguir. Segur que molts/moltes col.laboraríem fent un crowfounding per que el llibre fós una realitat.
Sobre…. “ Em pregunto si hi ha gent jove interessada en la contracultura dels 70o la memòria històrica “transaxcional” que estigui interessada i vulgui donar un cop de mà? “
Suposo que gent universitaria ( periodisme, sociología, etc), SI.
Salut i pau
Enric
Canti Casanovas
14 d’agost 2024, 03:10 PM
7@Enric
Gràcies. Envio resposta per privat.
Salut
paco fanés
26 d’agost 2024, 09:21 PM
8Fa potser18 anys en un homenatge al poeta Jordi Pope, a Torre Llobeta, la Pilar i en Josep Maria em van parlar que aviat la WSN es posaria en marxa. 17 anys d’una finestra oberta a uns anys únics. Únics. Sempre ens quedarà la Miranda.
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?