El primer número de la revista Vibraciones va aparèixer el mes d’octubre de 1974, amb el subtítol de “La evolución musical de los años 70”, encara que Disco Express ja feia anys que s’editava i que Popular 1 havia aparegut només uns mesos abans, Vibraciones amb una presentació molt cuidada es mirava més en les revistes franceses com Rock’n’Folk, que a la premsa anglosaxona.
Dirigida originalment per Àngel Casas, al llarg de la trajectòria de Vibraciones hi van escriure, entre d’altres, Constantino Romero, Oriol Llopis, Claudi Montañá, Lluis Crous, José María Pallardó, i també Jaime Gonzalo, Ignacio Juliá, Antonio de Miguel, Jesús Ordovás, Julio Murillo i Diego A. Manrique.

Va ser el un punt de referència pels amants de tota mena d’estils musicals, ja que s’hi podia trobar en un mateix número, i nomes per posar alguns exemples, entrevistes i articles sobre Lou Reed, Lluis Llach, Tangerine Dream, Raimon, Nico, Daevid Allen, Deep Purple, Sisa, Santana, Pau Riba, els Stones, Bob Marley, Bruce Springsteen, King Crimson, Maria del Mar Bonet, Robert Wyatt, David Bowie o Elton John, i tants altres.

Tampoc cal oblidar els articles i critiques de discos de la música “laietana” que tot just començava en aquells anys, i també sobre els musics i grups que just abans van ser pioners: la “música progressiva”

Vist avui dia, i sense nostàlgia, és interessant llegir les editorials de Àngel Casas, on parla de la actualitat del moment, la situació del país, de la censura post-franquista, dels problemes per sobreviure dels musics locals, de les prohibicions i les multes, imposades per l’autoritat “competente”. És el que passava ja fa més de 40 anys, la crònica viva d’aquells anys. També és interessant llegir el correu que els lectors enviaven a la secció que dirigia Claudi Montañá, on es pot llegir el que pensaven els seus lectors sobre la música en directe, els seu preu, com s’organitzaven els concerts, d’una manera un tant amateur, els preus dels discos etc., i les reaccions, a vegades amb polèmica, sobre determinats articles publicats.

Val la pena submergir-se en aquest primers 18 números de Vibraciones, tant si ho vas viure com si estàs interessat en “La evolución musical de los años 70” al nostre país.

Esteve Cusso

Per obrir els pdf clica sobre les portades de la revista musical Vibraciones

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Des de La Web Sense Nom agraïm a Esteve Cusso el treball de recerca realitzat i que l’hagi volgut compartir.

Per obtenir més informació sobre la política de La Web Sense Nom en relació als (drets de còpia)

Qualsevol internauta mitjanament destre pot trobar i descarregar nombrosos exemplars de la revista Vibraciones a internet. Hem reunit en aquesta entrada els 18 primers amb la finalitat de facilitar l’estudi de la música dels anys 70. En aquesta iniciativa no hi ha afany de lucre de cap tipus. Tanmateix qualsevol autor, editor o propietari que s’hi oposi pot contactar amb la web sense nom des de l’espai Contacta, per exercir el seu dret.

Ref. 2116