(Accés a la relació dels fulls Obra d’Artesà)

Sobre el full OBRA D’ARTESÀ.

Un cop recuperat l’Ateneu de l’Artesà per al barri de Gràcia i es va començar a engegar, es van encarregar conjuntament Jordi Pope i Enric Casasses Figueres de la realització d’un full mensual literari que va ser “de poesia o així…” Aquest full es va dir Obra d’artesà (la paraula obra a la capçalera és cal·ligrafiada per l’Enric, però la grafia de l’Artesà no puc assegurar que l’hagués fet el Pope).

L’Enric aportava contactes de poetes i artistes varis (Nubla, Albert Mestres, Comelade, …) i el Pope és el que es bellugava. El Pope hi feia molta feina i va haver-hi alguna temporada que els fulls els montava ben bé ell. Se’n van fer poc més de trenta números, numerats per el sistema del descontrol, al menys aparent, cosa que fa difícil de detectar si hi són tots els que són.
El full Obra d’Artesà va anar sortint des de el mes d’abril de 1985 fins a la primavera del 1988, quan la impremta municipal es va negar a publicar el número que tocava en aquell moment ja que el devien de considerar pornogràfic. Aquest últim número, que era obra íntegra d’en Pope i que apareix amb la capçalera partida pel mig, va acabar sortint gràcies a una impremta llibertària del barri.

En aquests fulls s’hi publica obra de diferents poetes i dibuixants, però tenen full propi en Mossèn Xemeneia (pseudònim d’Enric Casasses F.), Joan Vinuesa, Víctor Nubla, Salva Boada, la poesia visual (coordinat íntegrament per J. M. Calleja), Albert Mestres, Pascal Comelade, Gerard (Horta), Agustín Romero i Pope.

Hi ha un dibuix fantàstic del Pope i l’Enric en el número que fa en Pascal Comelade, en què en Pascal retrata els dos amics junts, tal com se’ls veia sovint aleshores en què a més de recitar sovint junts i de fer el full junts, eren superveïns.

*Nota: “de poesia o així…” (tal com l’Enric, en els cartells que retolava, havia qualificat algun dels recitals que muntaven pels bars, i que algú, després, va agafar “o així…” com a nom permanent o quasi d’aquell tipus de recitals).

Maria

Del tema dels fulls de l’artesà, se que:

Es varen començar a publicar a l’any 1985 any que vaig conèixer en Jordi Pope, no estic segura si va arribar a durar un parell d’anys.
Això ho portava en Pope únicament, Jo havia col·laborat en el disseny d’un dels cartells, en Pope escollia alguns dels poetes i publicava algun poema o escrit en prosa o dibuix/os, jo també havia publicat algun dibuix i poema, així també hi va participar en Joan Vinuesa, en David Castillo, l’Enric, La Merixell Sales, i suposo que en Subirachs..i algun més que jo no coneixia gaire o ara no recordo.
L’idea d’en Pope era anar publicant mensualment coses dels poetes: poemes i o escrits varis,temes socials també, histories dibuixos etc, això ho suportava, imprimia, publicava L’ateneu Artesà als principis de la recuperació de l’Ateneu Gracienc. Va ser força interessant. Crec, però no estic molt segura que es va acabar perquè varen canviar el director de l’Ateneu i a l’altre ja no li va interessar continuar donar més suport.

Eulàlia Framis

L’ aventura de Jordi Pope a L’Artesà

Era l’any 1985 i també el 86 del mil nou cents. El grup de poesia de campanya anomenat ”o així” s’havia anat desfent, tràgicament a vegades i per fatiga de reunió d’altres; els poetes sovint duen vides més enllà del drama…
Jordi Barba, alies Pope, Jordi Pope, veterà contracultural i rebel antissistema havia anat conduint la seva percepció vers la poesia i havia fundat aquesta banda d’expressionistes que assaltava amb un cert permís els bars del barri de Gracia en els que a voltes eren més nombrosos els rapsodes que el sofert i escàs públic.
Desfet el grup, l’esmentat company Pope, havia obtingut graciosament per part del llavors centre cívic “1’Artesà de Gràcia” la responsabilitat de coordinar un full dedicat integralment a l’escriptura i a la poesia en especial, cosa estranya en aquell temps en que aquesta vocació es contemplava massivament com una cosa extingida i gairebé absurda.
Tots els poetes que havien participat en aquells recitals de guerrilla van tenir accés en aquell full que en Pope coordinava, fins que, ell mateix, que també es publicava, seguint el caminet dels seus antics quaderns que confegia com a “fanzines” i després els venia en la seva valent autogestió, va publicar en aquell full de 1’Artesà, uns retalls en que es podien apreciar vagines, poesies i dits. Això va resultar excessiu per a la puritana i tecnòcrata direcció d’aquell centre cosa que va produir l’expulsió del nostre poeta. Hi ha gent que es pensa que la poesia sinó és ensucrada no ho és. Jordi Pope, un transgressor i un il·luminat de la vida quotidiana. Mestre de poetes pàries i ell mateix un indomable. Visca! Jordi Pope ha mort aquest any 2008 a resultes d’una malaltia hereditària als cinquanta cinc anys. Feia més de deu que vivia en residències benèfiques. La seva poesia perdura.

Joan Vinuesa i Baliu.

Relació dels números de l’Obra d’Artesà
(data, numeració, la frase, relació dels artistes que hi van participar i algun comentari o altre):


Cliqueu damunt de cada títol per accedir al document en format pdf

ABRIL 1985 – NÚMERO ZERO
DEL ROC SEC A…
Anteriorment a l’edició del full Obra d’Artesà hi havia hagut un recital del Pope i l’Enric Casasses que s’anunciava “recital ROC SEC (Enric), TO BE CONTINUED… (Pope)”, d’aquí el títol d’aquest número.
Amb obra de Carmelo Sancho Pellicer, Pere Serafí (segle XVI), Víctor Esteban, Meritxell Sales, Enric Casasses Figueres, Pope, Albert Subirats, J. C. Galés, Victor Compta.

MAIG 1985 – NÚMERO UNO
EL COP MESTRE DEL LLENYADOR MÀGIC
Amb la pintura de Richard Dadd “The Fairy Feller’s Master-Stroke”, 1855-64.
I amb obra de Gabriel Domínguez …

SETEMBRE 1985 – NÚMERO DOS
RENQUES DE CHOUPOS
Amb obra de Jordi Pope, Antoni Hurtado, Truff, Airam i El Rey de las Musas (carnisser al carrer Diluvi)

OCTUBRE 1985 – NÚMERO 3
HÒSTIA, DE COLORINS
(títol agafat de la novel·la de Ferran Torrent: quan un mongo veu per primer cop una tele en color a la casa del davant)
Amb obra de Pep Fornés, J. A. Bueno, Eulàlia Francis (E. Framis), Víctor Esteban, Carmelo Sancho i altres.

NOVEMBRE 1985 – NÚMERO QUATRE
DUBI DUBI DUU
Amb obra de J. H. Casellas, Marcel·lí Miret, Alberto Speratti, Pep Fornés, Juan Carlos Martínez Liria.

NOVEMBRE 1985 – NÚM. FORT
AIXÒ ÉS: UNA CARRERA DE LLOPS / ESTE ES EL JOROBADO
Amb dibuixos d’Eulàlia Framis, Pope, Mercè Framis i Joan Vinuesa.

GENER 1986 – NÚMERO CINC
SOGA DE SES TRENES
Amb obra de Florenci Guntin i Gurguí (que portava la part “plàstica” de l’Ateneu L’Artesà), Pepe Simó,…

MARÇ 1986 – NÚMERO MITJA DOTZENA
COSTELLÓ DE PORC AMB NAPS
Amb obra de J. V. Foix, Jordi Farré, Carmelo Sancho Pellicer i altres. També un poema de l’Enric Casasses i un altre de Ferrater (“Sacra Rapresentazione”) que al muntar el full es van confondre i van posar a sota dels dos poemes el nom de l’Enric.

QUARESMA, 1986 – NÚMERO DE TINTA EXTRA
INFORMACIÓ DE TEMES ETERNS
Full íntegre de Mossèn Xemeneia (Enric Casasses F.)

? 1986 – Núm. ARID
HOMI SOIT QUI MAL Y PENSE
(al títol hauria de dir: Honi soit qui mal y pense)
Que conté la còpia tal qual, d’un text de la Renaixença.

42 DE L’ERA ATÒMICA – NÚMERO B-VIT
VR = WC
Amb obra de Carmelo Sancho, Susana Fornieles, Víctor Esteban, Juan Rivas i Miguel Herrador.

MAIG 1986 – Núm. Nou
QUÈ SERÀ DELS MEUS GERMANS LLOPS DE LLINATGE?
Full íntegre de Joan Vinuesa.

Segle XX i pico – Núm. DEU
Las aventuras de Tejo Van Boothen
Full íntegre de Víctor Nubla.

JULIOL 1986 – Núm. DEU
… vomitaran al sostre d’un terrat
Full de Salva Boada.

AGOST 1986 – Núm. XII
Difosfo-piridin-nucleótido
Amb obra de Fernando Carreras, Matsico ≈

SETEMBRE 1986 – Núm. Onze
SO DIZ A FOLLZ, NON DIS A SORTZ
(transcripció: Ho dic a folls, no ho dic a sords, cita de la novel·la occitana medieval Flamenca)
nota al peu: Avís per darrer cop: Els responsables que estem confeccionant els fulls, portem com “norma” la ferma creença en els autors o autores dels escrits, firmats amb nom, psudònim o alias, per això no ens fem responsables en el cas de plagi, ni ara ni mai. Coordina els fulls Jordi Pope, (N. dels E.)
Amb obra d’Elvira García, Maria Fernándes de Yepes Aragay, Jordi Pope, Carmelo Sancho, Txell Sales, Susana Fornieles, Jordi Farré.

OCTUBRE 1986 – Núm. Pleniluni
QUI AYTAL FARÀ, AYTAL PERIRÀ!
Amb obra d’Enric Casassas, Romà, Xavier Basté Ribera, Ricard S. Güell, Vicenç Sanclemente, Manuel Almen i Carmelo Sancho Pellicer.

VCTVBRE V986 – NVMERO VISUAL
LAVSIC CNIC
Full de poesia visual coordinat integrament per J. M. Calleja.
Amb obra de J. M. Calleja, Xavier Canals, Bartolomé Ferrando, Jordi Vallès i Pep Segon.

Tardor 1986 – Número 13
Els tretze xiscles dels fills del porc
Títol tret d’un sonet de Mn. Xemeneia.
Amb obra de Jaume Sisterna, Carme Balsebre, Carmelo Sancho, un tema transcrit de la Renaixença, Jordi Farré, Maria Galzeran, José María Roda, Julián, Víctor Esteban i Vampir Revòlver (Gerard Horta).

Novembre 1986 – Número: DOS x SET
Discursos i fets acreditatius

Mes A LA FI o 7 – Número QUINZE
RIGOR MORTIS
Full íntegre d’Albert Mestres.

MÉS FA FRET – NÚM. FETGE
LÍMIT AURUS
Amb obra de Pini i Nico.

DES-EMBRE 1986 – NVMERO DI > SET
AH! JAMÁS DE LA VIDA!
Amb obra d’Enric Casassas, del Licenciado Vidriera signant un tros copiat de la Renaixença, del Col·lectiu Altres Músiques i de Speed.

FEBRER 1987 – Núm. Dotzena i mitja
NO FORSE IN ODIO IL SOLE?
Al títol hauria de dir: Ho forse in odio il sole? = Tinc potser odi al sol? [Giordano Bruno]
Amb obra de Mercè “La Framis”, de Prudenci Reguant, de Mario Gallardo, de Maria Galceran i de Ferrandis l’Autista (Enric Casassas, text publicat al llibre “No hi érem” i dedicat a Patrick Chenière, el general Alcàzar).

Mes: DESCERVELLAMENTANY: 113 – Núm.: Desplaçat
PURRINYINI LAMENT
(la data d’aquest número és treta del calendari Patafísic d’en Jarry)
Full íntegre [text i imatge] de Pascal Comelade. Amb un retrat del Pope i l’Enric, dos amics a la Plaça Raspall. També hi podem veure una còpia de la Nena X. de Feliu Elias (aka Joan Sacs; aka Apa)

JULIOL – NÚMERO DI-NOU
ADONCHS LO PHILOSOFF DIX AQUESTES PERAULES: (EIN?)
Full de Gerard (Horta).

AGOST – NÚMERO VINT
BABEL ISART
Full de Babel Isart: Marc Depeia, Núria López i García, Sílvia F. O. i Susanna G. Turigas.

SETEMBRE – NÚMERO : PI
PRELUDI O MISCEL·LÀNIA

GENER 88 – NÚMERO QUART MINVANT
VIÁTICO PAAR TELURIA SOLA
Full d’Agustín Romero.

FEBRER 88 – NÚMERO DOS PATITOS
RINCÓN ZEN
[El “Rincón Zen” havia sortit feia ≈ dos o tres anys en forma de fanzine de format quartilla]
Fet íntegrament a 4 mans per Pope i Carmelo Sancho (que ja era mort d’abans de començar a fer aquests fulls).

MARÇ 88 – NÚMERO VINT-I-TRES
ÁNGELUS

PRIMAVERA 88 – NÚMERO: DESCONTAT
EL CRIT PLATEJAT
Muntatge i poema del Pope a partir del llibre de David L. Porter.

HIVERN – Número REAL
QUI T’A’L FET, LO MAL DEL PEU
(la Impremta Municipal ja no accepta d’imprimir aquest número ni cap més i ho fan en una impremta llibertària del barri. Per això la capçalera del full està partida pel mig, és un número real i l’últim)
Full íntegre de Jordi Pope.

——

« Anterior:

» Següent: