Al meu entendre, aquests cinc anys varen constituir el moment mes creatiu que la musica pop hagi tingut mai en la seva historia. Son moltes les raons que varen confluir a finals dels seixantes perque es produís aquest fenomen. Alguns consideren les drogues com les protagonistes d’aquest període, pero sense menysprear al seu paper, cal remarcar el cúmul de causes que el va fer possible. En primer lloc la creativitat desbordant per fer créixer pràcticament del no res nous conceptes estètics musicals que varen revolucionar el món de la musica popular. La llavor deixada pel folk, blues i el rock n’ roll va ser el detonant d’unes formes absolutament novedoses que varen trencar motllos, creant camins a seguir en dècades posteriors.

Un dels exemples mes il·lustratius es el salt que va fer Bob Dylan quan va decidir electrificar la seva banda; els crítics no varen tenir cap mena de compassió amb ell quan l’acusaven de prostituir la musica folk, pero era realment folk el que oferia Dylan? Mentres a Londres per veure a un grup desconegut com Black Sabbath, per molts els creadors del heavy, calia anar a clubs com el Marquee i escoltar-los en directe ja que el seu disc “Paranoid” no era radiable a les emissores. Amb Bitches Brew, Miles Davis investigava amb les sonoritats elèctriques mes novedoses i eclíptiques a les postrimeries del Jazz Fussion. En quant al rock cal citar la barreja de nous instruments com el Mini Moog i el Mellotron que King Crimson van fer servir per construir la nova musica, encara que la part mes novedosa va ser la aportació visual de l’espectacle, quelcom absolutament nou en els concerts de masses.

L’industria musical habia descobert l’album concepte a partir del Sgt. Peppers dels Beatles al 1966, donant una nova eina d’expressio als artistes que disposaven d’un format mes ampli per comunicar amb el public. La tecnologia analogica va ajudar a donar vida a aquest periode creatiu i fer-lo passar a l’historia. Quand tingeu temps mireu a Google els albums publicats entre 1968 / 1973. Us sorprendeu.

Nostalgia 2, Qualitat 10

Gero