viernes, marzo 28, 2025

Máscaras, palabras, poderes

IniciHistoric1976Máscaras, palabras, poderes

Sucesión de máscaras / Monumento de palabras / Reunión de poderes

El transit que condueix de la llum a l’ombra. Il·lustració de Esther, Guillermo i  Mario  Lacoma Alonso. Maximitza des de la finestra.

El llibre «Sucesión de máscaras / Monumento de palabras / Reunión de poderes» és una obra col·lectiva publicada a Madrid l’any 1976, basada en els poemes de Carlos Rodríguez Sanz escrits entre 1969 i 1975 inspirats en viatges de LSD. Aquest projecte va comptar amb la participació de 32 dibuixants que tenien en comú l’experiència lisèrgica, entre ells noms destacats com Urculo, Pedro Moreno, Eduardo Haro Ibars, Ángel Fernández Santos, Rafael Carrasco, Miguel Tristán i Leopoldo Izú, així com altres col·laboradors que van contribuir en la maquetació, com Luis Andino, Mario Lacoma i Juan Antonio Pérez Montero.
L’obra es caracteritza per la seva naturalesa psiquedèlica i col·lectiva, fusionant poesia i il·lustració d’una manera que transcendeix les categories tradicionals. Segons Rodríguez Sanz, no es tracta d’un llibre de poemes ni d’una col·lecció de dibuixos, sinó d’una expressió directa situada fora de l’àmbit literari convencional. Els poemes presenten una successió congelada d’instants que converteixen la narració en objecte i visió amplificada per les il·lustracions que estableixen un diàleg amb el text poètic.
El procés de creació del llibre va ser intensiu, amb quatre mesos de muntatge i maquetació, durant els quals els autors van mantenir una actitud oberta als canvis i a les aportacions col·lectives. Aquesta col·laboració va donar com a resultat una obra que, tot i la diversitat d’estils, presenta una unitat. El llibre reflecteix una visió del món que qüestiona la lògica i la moral establertes.
A més, l’obra destaca per la seva producció contracultural, amb una cooperativa editorial que va permetre oferir el llibre a un preu assequible, reflectint una actitud crítica envers la mercantilització de l’art i promovent la creació col·lectiva.

Sucesión de máscaras / Monumento de palabras / Reunión de poderes

Tropos Editora, Madrid, 1976.

J. Benito Fernández, a la biografia d’Eduardo Haro Ibars, «Los pasos del caído», fa referència a Mascaras, palabras… , i a la participacio d’Eduardo Haro, Citem el paràgraf:
«Eduardo Haro Ibars aporta un par de dibujos a Máscaras, pala­bras, poderes, un libro de imágenes sobre un texto de Carlos Rodríguez Sanz, un publicista y cineasta que hizo un par de películas y ejerció la crítica en Primer Acto y Nuestro Cine. Con el dinero de la publicidad decide editar Máscaras…, para lo que cuenta con un texto suyo producto de un viaje de ácido. Echa mano del bueno de Toni el Viejo, muy relacionado, para que contacte con amigos que aporten dibujos de forma desinteresada. Toni conserva un cuaderno de la época en que estuvo en Tánger, en el que hay dos dibujos que le hizo Eduardo cuando vivió con Elsa en la medina. Uno es precisamente un retrato de ella y el otro representa a tres particulares androides en vuelo.Treinta y cuatro ilustradores colaboran con cuatrocientos veinticinco dibujos: sucesión de máscaras, monumento de palabras y reunión de poderes. Primero fue la palabra poética, después se fueron añadiendo las imágenes gráficas. Proceden de manos distintas, y sin embargo es tal el acoplamiento final que texto y dibujos parecen una unidad. Quizá lo que une texto y dibujos es el tormento de los autores, pues salvo contadas excepciones, la mayoría de las obras trasmiten el dolor posterior al viaje. Aunque Eduardo dio su autorización para utilizar los dos dibujos, cuando los vio impresos en Máscaras, palabras, poderes se enfureció y en un encuentro con Toni en el pub de Santa Bárbara se puso como un áspid y le exigió dinero de manera airada, lo que, a Toni, uno de los responsables del montaje y el diseño del libro, le resultó tremendamente desagradable.»
Categories Articles
Últimes Notícies

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles