sábado, marzo 22, 2025

Revista Globo

IniciHistoric1979Revista Globo

Clic sobre las portadas para ver la revista psiquedelica Globo en pdf. 

En primavera de 1979 aparece el número 0 de la revista Globo, con el subtítulo de revista psiquedelica. Quizás la revista entra a contracorriente, su homóloga neoyorquina “High Times” fundada por Tom Forcade, nació en USA en 1974 y en este país la revista Cáñamo no vería la luz hasta 1997, pero sobretodo Globo surge en el momento en que la preocupación que reflejan las encuestas sobre el consumo de drogas empieza a ser percibida como un problema social. Quizás, precisamente, por este motivo, debe ser entendida como un medio para normalizar en los medios de comunicación lo que es “normal en la calle”, frase usada durante los años anteriores por Adolfo Suárez para justificar la legalización de los partidos políticos.
La iniciativa parte de la colaboración entre editorial ZAFO y Pastanaga editors: Jaume Rosselló, editor e impresor de casi toda la prensa underground barcelonesa durante estos años. ZAFO era una editorial especializada en libros sobre feminismo, contracepción y antipsiquiatría. En la práctica en el staff de la revista destacaban por su participación José Manuel Álvarez Flores (Cote), Ignacio Vidal (El herbolario) y Jaume Fargas.
Los contenidos de Globo en buena parte eran traducciones de artículos de High Times. La conexión entre San Francisco, Ámsterdam y Barcelona giraba básicamente en torno del Dr. ZAP, Jaume Fargas que estava conectado con Real Free Press y fué el fundador de la tienda en el paseo del Born en Barcelona Zap 275, especializada en prensa underground. Ver el artículo Zap 275 de Jaume Fargas en la web sense nom.
En un principio la idea consistía en sacar 4 números por año pero en la práctica sólo salieron 3 números, en primavera y verano de 1979 y otro en invierno de 1980.
En el número 0, entre los artículos americanos destacan La Pureza del Ácido, con ilustraciones del pintor psquedélico catalan Carles Bonbón, de Peter Stafford, Héroes, gurus y santones de la química mística, de R.G.Wasson. En la producció propia destaca el comix de Max donde por primera vez aparece el personaje Dr. ZAP, vivo retrato de Jaume Fargas.

El número 1 abre sus puertas a diversos autores españoles que basan sus relatos en experiencias reales narradas de primera mano, como Cabalgar en Bangkok. Estos autores firmaban casi siempre sus artículos con diversos pseudónimos. También aparece la sección “Verdades de la Prensa”, donde figuraran recortes de periódicos con los escandalosos titulares del momento.

En el número 2, ya en 1980, destacan Tres Días en una Plantación, un reportaje traducido por Only You y un relato de Raúl Núñez, El Granaino con ilustraciones de Guillem Cifré. El artículo Alcohol de Only You equiparaba el alcohol al resto de drogas consideradas “ilegales”.

Después del publicar el número de invierno 1980 se disolvió la editorial ZAFO y la revista no encontró otro editor que quisiera arriesgar en esta aventura.

Enlaces externos: Tributo a la revista Globo, en Ulises, revista de viajes interiores, 20.

Publica La Web Sense Nom por cortesía de Mawewi.
Agradecemos a la colaboración de J.R.Guzmán que compaginó la revista Globo.

Canti Casanovas

Categories Articles
Últimes Notícies

18 COMENTARIS

  1. Em sembla de fantàstica la incorporació dels tres núms. de Globo a lwsn descarregables en format pdf. Lo d’autoproclarmar-se “revista psiquedélica” i no “psicodélica” parla de l’esperit “purista” que va impulsar als seus responsables. Malgrat la seva efímera existencia pense que va tenir bastant influència entre la gent del rollo. De fet, seguint els seus pasos, a València l’anomenat Col•lectiu per l’Alliberament Psiquedèlic (CAP) va publicar el fanzine Al Cim, que es presentava en públic com la “revista psiquedèlica del País Valencià (i d’on siga necessari)”. Al igual que Globo, només va treure tres núms.: per a la tardor del 80, el Nadal del 80 i la tardor del 81.
    Sempre m’he preguntat si no s’hagués tallat de sobte la font de finançament de Globo fins son hagués arribat aquesta publicació, quans núms. hagués aconseguit publicar… El fet és que fins l’aparició de Cáñamo al 1997 no es va publicar en tot l’Estat cap revista d’aquestes característiques.
    Per cert, algú sap quina era la tirada del Globo?

  2. Jo de moment no puc accedir al contingut dels números perquè l’ordinador em diu que em falla el Plugin Adobe. Ara bé: veig que al número 0 hi ha un conte que es diu “Las ruinas del Tibidabo”, títol que m’ha despertat un record que m’ha fet buscar la meva col·lecció de “El Víbora”. Efectivament, als números 49 i 50 hi ha una historieta amb aquest títol (repetida als dos números per problemes d’impressió), dibuixada pel Sento i amb guió de l’Onliyú, que, per tant, dedueixo que és l’autor del conte, que ell mateix deuria adaptar al còmic uns quants anys més tard. El conte deu ser bo, perquè la historieta ho és.

  3. Josep Maria, això que et passa amb els pdf és bastant normal. el que has de fer és no provar de decarregar-lo directament sinò, posar-te al damunt amb el cursor del mouse, apretar el botón de l’esquerra, i en el menú emergent que et surt, anar a la opció “guardar el archivo adjunto al enlace”. bé, això varia depenent de l’idioma en que tinguis el sistema operatiu i, també, depenent del navegador que facis servir, però, més o menys, la idea és dir.li que vols desar l’arxiu al que enllaça el vincle. un cop el tinguis a l’ordinador, no has de tenir cap problema per obrir-ho. a menys que no tinguis l’Adobe, o que tinguis un de l’època juràsica. però, tot i així, també seria raro, perquè normalment els Adobe es van actual·litzant ells sols.

  4. Moltes gràcies, Jack! Ja l’he obert i he comprovat que el conte de l’Onliyú, molt bo, és l’origen remot de la historieta de “El Víbora”, que és però més complexa i perversa. Els que tingueu el 49 o el 50 del “Cómix para supervivientes”, podeu comparar les dues versions. L’Onliyú, ara sembla que retirat, és un magnífic escriptor. I felicitats al Canti!

  5. Interessant article a la web d’informació crítica cultural Canino parla sobre la revista Globo i cita la web sense nom, que descriu com a “imprescindible repositorio freak”.

    Quiosco Canino, Globo, la primera revista para el drogata ibérico

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles