Publicat dins: Persones - 12/07/2019
Els 50s: Em vaig criar en un ambient industrial centrat a Manresa, però amb un peu al camp i un altre a Barcelona a casa els avis.
Els 60s: Sortint de l’Escolania de Montserrat, vaig poder viure a França per estudiar música, veure la desfeta Hippy fugir dels EEUU passant per Europa camí de la Índia i descontrolar-me a la Universitat de Barcelona.
D’aquell temps recordo l’amistat d’en Claudi Muntanyà i l’Anna Comas, d’en Albert Estival i la Lluïsa Roca, d’en Pam Vila i la Tato Sangrador, d’en Eduard Vinyamata i la Imma Tubella, dels germans Tebé, de la Selene i sa germana i de molts resistents que m’acompanyaren en la meva curta adolescència.
Els 70s: Els vaig començar a Samye Ling (Syd Barrett) i amb els Pink Floyd perquè era un grup que duia una coral darrera, i el meu segon any a Amsterdam treballant en hotels venent quadres a les portes de Vondelpark amb en Martin Beumer. I vaig tornar cap aquí darrera la Sonus.
Mentre feia la mili, els del “Rollo Enmascarado” van treure el seu primer còmic, i un amic me’l va fer arribar. En sortir de la paranoia post Carrero Blanco en Pica (Salvador Palos Baguñà), en Joan Ramon Guzmán, en Luís Vigil i d’altres em van animar a importar i exportar còmics, fins que cansat de rondar amunt i avall amb la bici, i treballant de nit en un hotel del vell Gaspar vaig muntar la llibreria de còmics “Zap 275” el novembre de 1974.
Fou la bogeria de l’underground, repartint els enviaments de diners i la recepció de llibres per evitar el control del sistema duaner. Es a dir, es va muntar una xarxa d’amics i familiars que enviàvem diners a l’estranger (limitats mensualment per la llei) per comprar còmics i aquests es rebien en quantitats reduïdes per una altra xarxa d’adreces per no ser acusats de propaganda il·legal.
Sota la tapadora oficial d’una llibreria especialitzada en “Estampes” obria només per les tardes, i venia per correu.
Vaig comprar tots els restes d’edicions individuals als dibuixants que tenien problemes legals o que es cansaven de fer-ne la distribució a la menuda, i ho enviava als amics de Real Free Press d’Amsterdam que ho venien arreu del món.
Això va fer que la llibreria es convertís en un centre de reunió de persones interessades que acudien regularment a obtenir les limitades existències que arribaven irregularment, i de dibuixants a compartir (i vendre) els seus treballs.
Voltant Europa amunt i avall venent paper imprès, em vaig casar al comunista Leningrad amb na Elena Panteleeva per treure-la d’allí.
Tip de passar son i d’ésser pres pel què no era, vaig tancar la llibreria a començaments de 1980.
El 8 de gener de 1981, quan jo ja estava allunyat de Barcelona, va néixer el meu fill Pau, i des de llavors m’he passat a la guerra dels infants petits on segueixo destinant les meves energies.
I ara, ja a de nou a Barcelona, visc de fer de negre malpagat en el món dels còmics, mentre encara pujo i baixo per Europa aprofitant els idiomes i que cap al nord passo més dissimulat.
Un record als que comenteu els articles. Us llegeixo i acompanyo amb algun comentari escadusser.
Salut!
Jaume
HotelAvPalace1978
Zap 1977
Zap 1977
Zap 1977
MartinBeumer-DirkVanHasseltsteeg.
Cartell de Zap dibuix de Max
Publica La Web Sense Nom per cortesia de Jaume Fargas (drets de còpia)
27 comentaris
Canti
13 d’abril 2010, 04:50 PM
1Gracies Jaume per compartir aquestes fotos.
el joven elfo
27 d’abril 2010, 06:39 PM
2Me alegro de que le hayáis hecho esta entrevista al Jaume Fargas, siempre lo he visto en salones del cómic con Max y aun no sabia exactamente de su historia.Algo de la tienda de cómics Zap 275.
¿No le podeis pedir algunos dibujos de Max de los antiguos o inéditos y ponerlos en este sitio con una entrevista al propio Max sobre la autoedición de la época?
¿O subir en pdf lo que sacaron de Elperiodicodenadamasunasolahoja?
Canti
28 d’abril 2010, 04:18 PM
3@el joven elfo
adelanto que pronto podremos ver mas autoediciones de cómixs de los 70. De momento no hay pistas sobre el períodico. ¿Sabes quien lo editó?
el joven elfo
22 de maig 2010, 11:00 AM
4Como comentasteis por ahí los de Macromassa , pero yo creo recordar haber leído en algún lado que fue el propio Zap (o sea Jaume fargas)
Francesc Diaz i Melis
9 de juny 2010, 10:44 AM
5Macromassa a mi m’ havíen dit que “Elperiódicodenadamasunahoja no lo publica nadie”.
Jotacé
28 de febrer 2011, 06:39 AM
6NO, señores, no el periodicodenadamasunahoja, no lo sacaba semanalmente ni ZAP 275 ni Macromassa, sino un colectivo formado por Enrique Villalba, Javier Garcia (ambos componentes de Macromassa) y un servidor. Fargas realizo uno de ellos como algunos otros colegas de la epoca que nos caian bien.
Lo digo para que quede claro el tema.
Saludos.
Jotacé
28 de febrer 2011, 06:50 AM
7Por cierto elperiodicodenadamasunahoja fue la continuaciíon del fancine llamado KGa2 y de “Un sueño Ruiz” editados por el mismo colectivo en el primero de ellos KGa2 estaban tambien otras personas, entre ellas Xavi (creo que se suicido poco despues) Antonio Lopez (luego autodenominado Anton Ignorant) y creo recordar que tambien el “Mélis”.
Pero desde entonces ha llovido mucho.
Algún día si os apetece os contaré alguna batallita.
Saludos.
el joven elfo
7 de maig 2011, 06:44 PM
8Sobre Elperiódicodenadamasunahoja , podias subir algunos ejemplares o todos? cuantos salieron? en cuantos Max intervino?Y el fanzine KGa2 por que no lo poneis por aqui?. Un saludo y hacedme caso, los mas jovenes nos gustaria ver lo que no pudimos ver en aquellas epocas….
Canti Casanovas
8 de maig 2011, 05:29 AM
9Un saludo joven elfo. No dejes de recordarnos estas cosas que de momento no están en la sense nom porque no las tenemos o por falta de tiempo o por las dos cosas. Tienes todo nuestro cariño.
jotacé
5 de setembre 2011, 03:07 AM
10Hola, tengo algunos ejemplares de KG2, y seguro que si busco por ahí también tendre algunos numeros del periodicodenadamasunahoja ( la verdad es que esto tendría que confirmarlo. De hecho tengo aún unos cuantos ejemplares de comix de la epoca que no me importaría ceder.
Si alguién esta ihnteresado que me contacte en jucargonsan@gmail.com.
Saludos.
el joven elfo
5 de setembre 2011, 03:12 PM
11Pues claro jotacé yo soy el primer interesado en que estas cosas vean la luz.Que mejor sitio que aqui para ello. Esperamos con ansia. Sobre todo los que amamos todo el Cómic Underground de esa época y nos perdimos estas reliquias.
manuel luis
5 de setembre 2011, 05:00 PM
12Que razon tienes joven elfo. De aquello creo que ya solo queda el mercat de Sant Antoni aunque este tipo de publicaciones tambien se podian conseguir en el bar Velodromo, la tienda de los Hnos. Sanchez, el local del club DHIN, el quiosco de Asensio y en la propia Zap 275.
Seria muy interesante recuperar (y ya que jotace se a ofrecido) ese material que ruló tambien por Ramblas como La Puta Loly, El Wather, Er TVO Curtural, La Claraboya, Caballo, Las Albondigas Pertinaces, El Cuc, La Pequeña Revista, La Revista Mas Pekeña Jamas Realizada, UG! o Under Guia, Pastel Magico, que la saco alguien del Ajoblanco en Pastanaga, Que se Mueran Los Feos y Paradis y Tarracomix, estas dos ultimas de Tarragona. Habia algunas mas, pero si saliera algo de esto, seria un logro. La verdad es que en aquella epoca fue cuando mas se a creado, no de una manera tecnica pero si comunicativa, reivindicativa y pacificamente. Salud
Canti
1 d’octubre 2011, 02:27 PM
13Nos ponemos en marcha de nuevo.
@Jotacé
Contactaré ahora mismo contigo en la direcció que indicas.
@Manuel Luis
Una buena lista de materiales que casi nadie recuerda. Gracias.
manuel luis
22 de juliol 2012, 01:22 PM
1412
Quiero aclarar que en el listado que puse, cuando dije El Whater, quise decir Water Libre, publicacion con portada realizada por Marti. Salut
jordi garcía
24 de juliol 2012, 03:01 AM
15Yo aún conservo todos los Zap comics que le compré a Jaume en la tienda..era lo primero que veía de Shelton, Spain, Crumb..todo vendido bajo mano y mirando de reojo..que grande!
manuel luis
24 de juliol 2012, 09:42 AM
1615
Creia que solo salio en España un núm., el 3.Copia del americano y traducido al español, aunque a lo mejor te refieres a la version original, no?
jordi garcía
25 de juliol 2012, 02:18 AM
1716. Si, me refiero a los originales. Una joya cada uno de ellos..
manuel luis
27 de juliol 2012, 07:03 AM
1810
Hola jotace, sigo interesado en los fanzines. Salut
Lourdes Tebé
7 d’octubre 2012, 03:42 AM
19Quina il·lusió trobar-te, Jaume!
Soc una de les germanes Tebé, en Jaume, l‘Àngels, Magda… tots estem bé i t’enviem una dolça abraçada!
JAUME TEBE
9 d’octubre 2012, 09:57 AM
20Hola chaval
Molta il.lusió retrobar-te després de tans anys
Els que varem viure el Zap el recordem em carinyo
Una abraçada mestra.
Jaume Tebe
Canti Casanovas
13 de juliol 2019, 09:06 AM
21Avui ens diuen que en Jaume Fargas ens ha deixat. Bon viatge company. No t’oblidem.
Bañeras family
14 de juliol 2019, 07:56 AM
22El Jaume ens ha deixat. Et recordarem sempre com el que va obrir el cami de la musica a les nostres filles. Descansa en pau.
pipo
15 de juliol 2019, 02:03 AM
23Me entristece saber que nos ha dejado, fue mi maestro y también colaboré con el en ZAP STUDI.
Le conocí como profesor de diseño, el tio se hacía los porros disimuladamente y daba clase con el canuto en la boca. No pude tener mejor maestro.
baxter
15 de juliol 2019, 08:43 AM
24un personatge entranyable. Bon viatge Jaume.
josep maria
15 de juliol 2019, 02:02 PM
25Us aconsello que us llegiu aquesta entrevista amb ell: https://www.caninomag.es/entrevista-jaume-fargas-cuando-abri-zap-no-tenia-ningun-interes-una-libreria/.
Jo no el vaig veure mai en persona, però ja fa uns anys vaig intercanviar uns quants correus amb ell per tenir informació sobre el Claudi Montanyà (per a un llibre que sembla que sortirà aviat, per cert). Cito un fragment d’un d’aquests correus que em va enviar:
“Tot i criar-me en un ambient industrial, jo vaig passar molta part de la meva infantesa sense electricitat ni aigua corrent a casa. (Mai he tingut un sofà ni m’he comprat quatre plats).
Tot i treballar intensament amb ordinadors no en posseeixo cap (faig servir ordinadors empresarials aturats en horari nocturn)”.
Sens dubte, un gran personatge.
jordi t
18 d’agost 2019, 02:33 PM
26Imagino que va ser a traves d’ell que Guillem Cifré va poder publicar el seu genial ZIC-ZAC (de la Real Free Press Foundation). Recordo molt be Zap, 275. Una finestra de color en aquella grisor de la Barcelona que encara no habia sortit (potser encara no ho ha fet del tot!) del rancit franquisme.
Gràcies Jaume Fargas!
FELIU ORIOLS CODINA
26 de desembre 2019, 12:44 PM
27SIEMPRE HE CONSIDERADO AL PROFESOR ZAP MI MAESTRO ESPIRITUAL. SIEMPRE HABIA SOSPECHADO QUE ESTABA A SUELDO DE UNA POTENCIA EXTRANGERA. MAÑANA BAJO A BARCELONA Y ME GUSTARIA PODER HABLAR CON EL DE MIS COLOSALES PLANES.ALABADO SEA DIOS. LA TUMBA DE LOS HEROES ES TODO EL UNIVERSO. AURELIUS EL HISPANO
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?