L’any 1979 apareix a Barcelona una publicació que sota el nom genèric de “El Portafolio” va arribar a treure 5 números. Eren uns quaderns monogràfics dedicats a mostrar el treball d’artistes que en aquell moment formaven part de l’avantguarda estètica dins el mon de l’art i del tebeo. Els autors tenien total llibertat de creació i conservaven els drets de la seva obra.
Una iniciativa sorgida dels contactes d’en Jaume Fargas amb la fundació holandesa Real Free Press i d’en Joan Ramon Guzmán que es va ocupar de la selecció d’autors i de la producció.
Entre 1979 i 1984, van veure la llum cinc monogràfics. Si t’apassiona l’art o el còmic, «El Portafolio» és una referència indispensable! Imagina’t tenir a les teves mans aquestes obres que han influït generacions d’artistes i que van marcar un abans i un després a la cultura visual de l’època.
Núm. 1. “Bocetos para Moda”, El Hortelano. (1979).“
El Hortelano. Fotos Ouka Lele. 20 pàgines. 23×23 cm. Blanc i negre. Enquadernat amb dues grapes. DLB 40818/1979. Fotòlits, Tecfa. Imprès a Gràfiques Alga. Edició de 1000 exemplars. (800 amb portades amb el mateix paper que l’interior i 200 exemplars numerats i signats amb portada de cartolina de color).
Publica La Web Sense Nom per cortesia de José Alfonso Morera Ortiz, el Hortelano
Portafolio Núm 2. “Zic Zac”, Guillem Cifré. (1980).
Guillem Cifré. Foto, Helena. Text, Manuel Rubiales. 20 pàgines. 22 × 22 cm. Blanc i negre amb portada i contraportada en bitó. Enquadernat amb dues grapes. DLB. 16116/80. Fotolits, Tecfa. Imprès a Gràfiques Alga. Edició de 1000 exemplars. (800 amb portades amb el mateix paper que l’interior i 200 amb portada de cartolina).
Portafolio Núm 3. “Q”, Roger. (1980).
El Portafolio # 3. “Q”, Roger. Foto, Xavier Sansuán. 20 pàgines. 23 × 23 cm. Interior imprés en tinta blau fosc amb portada i contraportada en bitó. Enquadernat amb dues grapes. DLB. 32551/80. Imprés a Gràfiques Alga. Edició de 1000 exemplars. (800 amb portades amb el mateix paper que l’interior i 200 amb portada de cartulina).
Portafolio Núm. 4 “Contactos”, Willem. (1981).
El Portafolio nº 4. “Contactos”, Willem. 20 pàgines. 23 × 23 cm. Interior imprès en tinta blau fosc amb portada i contraportada en bitó. Enquadernat amb dues grapes. DLB. 16291/81. Imprès a Gràfiques Alga. Edició de 1000 exemplars.
Portafolio Núm. 5. Thierry Job. (1984)
El Portafolio nº 5. Thierry Job. Text, Lluís Juncosa. 20 pàgines. 22 × 22 cm. Interior imprès en tinta negre amb portada i contraportada en bitó. Enquadernat amb dues grapes. DLB. 41692/84. Fotòlits Factor Imatge/Chancho. Imprès a Gràfiques Tordera. Edició de 1000 exemplars. (800 amb portades amb el mateix paper que l’interior i 200 amb portada de cartolina).
Publica la web sense nom per cortesia dels diversos autors. Els drets corresponen a l’autor que indiquem en cada exemplar.
Cortesia de Joan Ramon Guzmán
Molt bó, no han perdut actulitat!
Hola muchas gracias por otro regalo mas de los vuestros
Cifré siempre me ha parecido un autor atípico, carismático y fiel a un estilo propio.
Realment no te preu aquesta recopilació d’autors de pais, lwsn continua sumant punts per poder ser el pata negra dels 70’s.
Se ha dedicado a la dirección artìstica de películas, entre otras “Juana la Loca” y “Tirant lo Blanc” de Vicente Aranda, y de series de televisión. Prácticamente ningún dibujante de El Rrollo Enmascarado o de la primera época de El Víbora sigue en activo como tal, con las excepciones de Max y de Cifré, que siguen dedicándose a la ilustración.
@ Canti: un altre encert això de rescatar els portafolis.
gracias Josep Maria por la información.
Muy bueno¡¡. Joder que tiempos aquellos de finales de los 70 principios de los 80, aunque yo era un crío… La cultura y la contracultura dieron un nuevo enfoque a la monotonía dominante.
Gracias por completar esta serie de porfolios, que desconocía.
Estas cosas me encantan, por raras, únicas y casi perdidas. Tanto por esto como por el hecho de rescatar del olvido pedazos de arte, surgidos del underground en aquellas fechas y que dieron a conocer valores en alza del mundillo del cómic e ilustración en plena efervescencia . En una época en la que la palabra libertad costaba tan cara.
Guillem Cifre! que bo! Aquell Zic-Zac sempre esta viu. Hay cosas que marcan. Salut amic!
Avui he sabut que el trenta d’agost es va morir el Roger. Em sembla un dibuixant tan interessant com poc conegut en relació amb alguns dels seus col·legues dels setanta i els vuitanta. Suggereixo que se li dediqui una entrada a lwsn.
Gracies Josep Maria.