El primer número de la revista Vibraciones va aparèixer el mes d’octubre de 1974, amb el subtítol de “La evolución musical de los años 70”, encara que Disco Express ja feia anys que s’editava i que Popular 1 havia aparegut només uns mesos abans, Vibraciones amb una presentació molt cuidada es mirava més en les revistes franceses com Rock’n’Folk, que a la premsa anglosaxona.
Dirigida originalment per Àngel Casas, al llarg de la trajectòria de Vibraciones hi van escriure, entre d’altres, Constantino Romero, Oriol Llopis, Claudi Montañá, Lluis Crous, José María Pallardó, i també Jaime Gonzalo, Ignacio Juliá, Antonio de Miguel, Jesús Ordovás, Julio Murillo i Diego A. Manrique.
Va ser el un punt de referència pels amants de tota mena d’estils musicals, ja que s’hi podia trobar en un mateix número, i nomes per posar alguns exemples, entrevistes i articles sobre Lou Reed, Lluis Llach, Tangerine Dream, Raimon, Nico, Daevid Allen, Deep Purple, Sisa, Santana, Pau Riba, els Stones, Bob Marley, Bruce Springsteen, King Crimson, Maria del Mar Bonet, Robert Wyatt, David Bowie o Elton John, i tants altres.
Tampoc cal oblidar els articles i critiques de discos de la música “laietana” que tot just començava en aquells anys, i també sobre els musics i grups que just abans van ser pioners: la “música progressiva”
Vist avui dia, i sense nostàlgia, és interessant llegir les editorials de Àngel Casas, on parla de la actualitat del moment, la situació del país, de la censura post-franquista, dels problemes per sobreviure dels musics locals, de les prohibicions i les multes, imposades per l’autoritat “competente”. És el que passava ja fa més de 40 anys, la crònica viva d’aquells anys. També és interessant llegir el correu que els lectors enviaven a la secció que dirigia Claudi Montañá, on es pot llegir el que pensaven els seus lectors sobre la música en directe, els seu preu, com s’organitzaven els concerts, d’una manera un tant amateur, els preus dels discos etc., i les reaccions, a vegades amb polèmica, sobre determinats articles publicats.
Val la pena submergir-se en aquest primers 18 números de Vibraciones, tant si ho vas viure com si estàs interessat en “La evolución musical de los años 70” al nostre país.
Esteve Cusso
Clica sobre les portades de la revista musical Vibraciones
Des de La Web Sense Nom agraïm a Esteve Cusso el treball de recerca realitzat i que l’hagi volgut compartir.
Salut i bones festes a tots. Vos deixem fins l’any vinent llegint el Vibraciones. Segur que hi trobareu coses interessants.
Una altra bona iniciativa de lwsn. Una revista important a l’època, de disseny més treballat i, entre cometes, luxós que el de Star, Ajoblanco o Disco Express, i amb firmes molt notables: Montañá, Manrique, Llopis, Martí Font, entre d’altres. I un bon indicador de l’actualitat musical, internacional i nacional, del moment.
Gràcies.
Gràcies a tu per ser-ne impulsor.
Magnifica idea; gràcies. Jo la collecionava.
Salut i pau.
Perdonar, solo se castellano y gallego. Primero daros las gracias por todos vuestros aportes. De chaval recuerdo en la habitación de mi primo ver un número de vibraciones con la portada de Bob Marley y comentaban que se estaba muriendo del cancer, ¿ese número no aparece aquí porque todavia no se escaneó?
Exacto birdmnaradio
Creo que Marley murió en 1981 y en este hilo estan las revistas Vibraciones hasta 1976, por lo tanto serà posterior y de momento no hemos recibido más Vibraciones escaneadas.
Gràcies, feu una gran feina. Alguns els havia perdut i ara els estic imprimint i relligant. Vibraciones! Força Web Sense Nom!
Gràcies Àngel! Tot el mèrit és de Couso.
sería posible volver a subir los enlaces? todos aparecen caídos y es una revista muy importante para la contracultura, un saludo y muchas gracias
Gracias por tu aviso Paloma.
Mientras dependamos de servidores externos va ser muy difícil mantener todas las publicaciones online.
Para acercarnos a Bertha M. Yebra…
https://eixamplebarcelonaradio.com/gent-del-eixample-22-bertha-m-yebra/
Berta María Yerba fue la cofundadora
de la revista Popular 1 en el 73
https://es.wikipedia.org/wiki/Popular_1
Berta María Yerba, periodista, escritora, estudiante, freelance… quién era?
La Berta M. Yebra aquesta que pregunteu era de Popular 1, no de Vibraciones.
Res a veure. Ni qualitativament.