Publicat dins: poesia - 05/03/2009
Leo Segura
Leo Segura està delicat de salut i es troba convalescent a casa seva.
Vaig conèixer el Leo (li dèiem Leo per lo del signe zodiacal) durant aquelles tardes dels primers 70 a la ruta del rotllo que fèiem entre el bar London i la plaça del Rei. Durant molts anys l’havia perdut de vista, però farà cosa d’un any vaig saber d’ell per la Lina Giralt, que em va portar a casa seva. Li vaig preguntar si volia publicar algun dels seus poemes o escriure alguna cosa per “la web sense nom”, em va mirar amb cara de –quina feina m’estàs donant- i es va aixecar lentament del sofà, va buscar en un vell armari entre revistes, llibres i discos i va treure una caixa de fotografies. Les vam mirar, vam parlar de tota aquella gent i desprès me’n va deixar unes quantes per passar-les per l’scaner i vam seguir parlant de música que és el seu tema preferit.
N’he triat les dues que hi ha a la capçalera d’aquest article.
Canti
Leo Segura amb Albert Subirats a l’‘àtic del carrer Princesa
Sembla, que el meu vell amic Leo Segura encara belluga – i per molts anys-. Per cert, heu de saber companys i seguidors dels setantes contraculturals que en Leo, un dels grans coneixedors de l’obra de Boris Vian, era en aquells dies l‘únic de la basca poètica del London bar que en el seu D.N.I en l’apartat Profesión posava POETA. La cara dels pasmas – poca conya amb els grisos – quan li demanaven el carnet, que era sovint, era aixó, un poema.
Docs bé, en Leo i un servidor l’any 1975 – dos mesos abans del viaje a ninguna parte del Caudillo – publiquem un recull de poemes doble, o sigui la meitat del llibre escrit pel Leo amb il·lustracions de Jaume Fontanet i de M.C.Escher i l’altre meitat amb poemes meus i dibuixos d’en José Dalmau (donde estás Jose ?) Al mig, partint el llibre, una pàgina vermella i una negre.
Aquest llibre el distribuíem in person per les llibreries, els caps de setmana i als esdeveniments multitudinaris posàvem una mena de paradeta a terra amb els llibres damunt d’una manta. No recordo el preu
Com diria Houellebecq. No treballeu mai, escriure poemes no es un treball, es una càrrega.
Salut Leo!
Paco Fanés
TRANSPARENCIAS-JOCS DE CARRER Leo Segura, Jaume Fontanet, José Dalmau, Paco Fanés
Reprduccions del llibre doble de poemes que en Leo Segura i jo varem publicar el 1975
» Article anterior: La Propiedad es un Robo al Casal de La Floresta
» Següent: Oriol Tramvia l'enrotllat
6 comentaris
Joan Vinuesa
8 de març 2009, 02:21 PM
1Sobre les exigències dels “carnets”
De petit ja ens molestaven preguntant-nos insistentment que volíem ser quan fóssim grans. D’aquí em deurien néixer les ganes de no fer res.
Més tard hauria de triar entre ciències o lletres. Els currículums ens han confós tant…
Els carnets d’identificació de l’estat franquista obligaven a declarar la professió amb la qual et presentaves socialment. Va haver-hi casos curiosos. Un dels més coneguts, que jo sàpiga, va ser el de Joan Brossa. A l’hora de declarar a la comissaria que volia ser quan fos gran, va dir poeta. El policia que prenia aquelles dades o bé no el va entendre o bé va considerar que aquella no era una forma respectable de convivència. La qüestió és que quan va anar a recollir el carnet espanyol es va trobar que posava PALETA. I com que eren temps de proletarització cultural, el nostre gentil provocador va aprofitar la ignorància del sistema, va admetre aquella proposta del destí i la va convertir en un dels seus “poemes visuals”.
Canti
8 de març 2009, 02:33 PM
2En el meu DNI hi deia “dibujante” i tampoc colava massa. A mi, m’hagués agradat que hi poses “sus labores”. Semblava més adequat a les diverses activitats que he fet.
xavi cot
8 de març 2009, 03:20 PM
3Jo tinc un amic, cantant d´un grup punk que al DNI posava “sepulturero”
perque va treballar uns mesos en un cementiri.
Clar que per la “pasma” això era més normal
que “poeta”
pajarillo
19 de març 2009, 04:27 AM
4Leo,sempre estàs present i formas part de la meva vida de la primera meitat dels 70,recordo infinitat de moments i de paraules, mirades silenciosses, trips compartits durant els cap de setmana,l’acampada amb tu i la Milos a Cadaqués en els dies del vostre viatge de noces, guardo el llibre de poemes i el disc de Frank Zappa que em vas regalar i el Charlie Brown amb un escrit teu i les fotos de l’Aida quan era petita i tots els fragments de poemes que en vas dedicar i regalar i moltes fotos que estem tots…el Gero, la Milos ,en Jaume, la Mercè, el Quico, la Marta, la Imma…Gualba…i aquell cassette que vam gravar i que és inaudible que vam posar per títol “La estrella de la luna triste”, amb la Milos ,la Imma, el Leo i el Pajarillo.Vas escriure “La luna se esconde detras de las montañas del sol, mientras los espiritus danzan en las hojas de un pino, hojas de invierno”
pfanes
22 de març 2009, 11:51 AM
5Leo Segura a la memòria
Fa uns dies una sèrie de causalitats – ara se perquè – em varen cridar a recordar un dels episodis més importants de la meva vida; la publicació del meu primer recull de versos, Jocs de Carrer. Aixó no tindria gens d’importancia si no fos perquè aquest recull anava lligat a un altre llibre, el primer llibre de poemes de Leo Segura, TRANSPARENCIAS
Més amunt en aquesta pàgina faig el relat dels fets: un llibre de versos doble, edició d’autor, dibuixos d’amics; voliem ser, erem, quina por, poetes.
Al Leo sempre el recordaré com una mena de princep hindú que parlava amb intensitat de Poe, de Vian, de Baudelaire… El Leo gran amic dels animals, el seu d.n.i de poeta com bandera, les festases a casa dels seus pares quan aquests no hi eren, la construcció del llibre en una copisteria de sant gervasi, l’estranya presentació a la llibreria Epsilón, la venda de llibres al carrer, les converses fins de matinada a les acaballes de la dictadura i un dia, un rutinari adeu i fins demà… No he vist més en Leo, fa trenta anys.
Em queda el teu posat de princep hindú canalla del London bar quan voltavem els reconsagrats vint anys; em queda, un tros de llibre, de vida, sempre lligat al meu, ara una mica més sol.
La dedicatòria de TRANSPARENCIAS diu així:
Dedicat a Mercè que s’en ha anat en el aire, i a na Aida que m’ofereix un somriure sense destí.
Josep
6 de desembre 2011, 09:46 AM
6Oració
Déu continent del bé i del mal, que no són res
més que la diversitat que ens mou, diferència
i acobla una cosa amb l’altre. Ànima única,
energia buida, que propaga el sentiment i que en cada instant, el què fem, queda “gravat” en
la seva substància. La voluntat sorgida de cada-
escú conforma el coneixement perdurable.
Neixem per obligació i en el primer sospir es-
tem salvats, però aquí tornarem i ens desfarem
si no venerem el que ens envolta.
Patim perquè estem condicionats però entenem
que és necessari per gaudir de la plena llibertat
quan ets mort; el lloc on tot ho sabrem.
La mort no és cap altre cosa que la convivència
separada del què aquí existeix fusionat: El cos,
el sentiment i la consciència.
Mentrestant inexplicablement, ens reproduïm,
experimentem, valorem i destrossem. Si això
aquí no té sentit deduïm que allà el tindrà tot;
hi ha mútua dependència, constituir-nos dife-
renciadament en una “eina” amb referències
adequades segurament és la causa. En diem
consciència.
Vosaltres avantpassats, que ens estimeu, no ens
deixeu sols, pacifiqueu l’impuls, reconfor-
teu-nos i equilibreu el nostre trajecte fins que
la satisfacció arribi.
Josep
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?