Publicat dins: Crowdfunding - 12/11/2018
Viatge cap a la llum
Des de la web sense nom volem donar suport a la campanya de crowdfunding posada en marxa per finançar la pel·lícula documental Sender Barayón. Viatge cap a la llum, de Luis Olano
L’abril de 2014, Luis Olano va tenir la sort de conèixer a Ramón Sender Barayón, a la seva casa de San Francisco. Ramon és un nen de la guerra civil espanyola, exiliat als Estats Units amb la seva germana Andrea i el seu pare.
La seva mare, Amparo Barayón, havia estat executada sense judici per les autoritats franquistes que també havien assassinat al seu germà en la seva Zamora natal. El seu crim havia estat ser una dona moderna i emancipada, i estar casada amb l’escriptor revolucionari Ramón J. Sender.
El novel·lista mai va voler donar detalls als seus fills sobre la forma en que va morir Amparo. No va ser fins la mort del seu pare, a principis dels vuitanta, quan Ramón va tornar per primera vegada a Espanya per retrobar-se amb els seus orígens, recuperar la memòria d’Amparo Barayón i esbrinar les circumstàncies que van envoltar la seva tràgica mort.
Intuïm que potser aquest fet va ser el que, de forma inconscient, va impulsar la seva vida: allunyar-se el més possible de la caverna espanyola i viatjar a l’escenari més lluminós, més solar; el de la Califòrnia dels anys seixanta.
La vida de Ramon va ser realment intensa: pioner de la música electroacústica i guru de la contracultura; una de les primeres persones a manejar un sintetitzador, el Buchla 100; promotor de l’esdeveniment fundacional del moviment hippie, el Trips Festival de San Francisco, i membre fundador d’una de les primeres comunes rurals hippies, el ranxo Morning Star.
La pel·lícula documental Sender Barayón. Viatge cap a la llum ha estat fruit del treball de diversos anys i només ha estat possible gràcies a l’enorme generositat de Ramón i la col·laboració de moltíssimes institucions i persones – algunes potser estigueu llegint aquesta carta -, a les quals hem d’agrair el seu esperit comunitari , per obrir-nos els seus arxius i permetre’ns il·lustrar la fascinant història de Ramón amb fotos, dibuixos, pel·lícules, sons i músiques.
Ramon és un narrador excel·lent i un testimoni excepcional d’alguns dels moments històrics claus per entendre el segle XX. Per això, el seu testimoni filmat és un document d’enorme valor.
A més compta amb materials d’arxiu molt especials, com les pel·lícules documentals experimentals Revolution (Jack O’Connell, 1968) i San Francisco Trips Festival: An Opening (Ben Van Meter, 1966); l’enregistrament d’una de les fites de la història moderna de la tecnologia, conegut pels frikis de la informàtica com “la mare de totes les demos”; el famós discurs de Steve Jobs a Stanford el 2005; i, per descomptat, una banda sonora formada per composicions originals de Ramón Sender Barayón dels anys seixanta, cançons de l’escriptora i cantautora Alicia Bay Llorer, i peces d’Albéniz interpretades al piano per José Iturbi.
Que ningú se la perdi!
« Anterior: Pep Laguarda & Tapineria, Brossa D'Ahir (1977)
» Següent: Canet Rock 1978 vist per Blanco y Negro
1 comentari
joan carles usó
13 de novembre 2018, 08:16 PM
1Un personatge fascinant amb una trajectòria personal molt singular. En el núm. 13 de la revista ‘Ulises’ (2011) es va publicar un article del mateix Ramón Sender Barayón: “Buscando mis raíces familiares”; un article sobre ell, signat per Óscar Ruiz, titulat: “Un largo y extraño viaje. La laberíntica aventura de un hombre libre”; i també una entrevista que li van fer conjuntament Nando Pardo, de l’editorial La Liebre de Marzo, i l’esmentat Óscar Ruiz. Tot material de primera!
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?