Publicat dins: Publicacions - 20/10/2019
Logo de RFP fet per en Joost Swarte
La primera publicació de “Real Free Press” (RFP) fou el 1968, i el negoci va desaparèixer el 1984.
Per evitar problemes de drets d’autor dels artistes i els seus contractes d’exclusivitat per a Europa amb altres editors, Real Free Press International fou legalment una Fundació inscrita a Curaçao, Antilles Holandeses, menada per en Olaf Stoop i en Martin Beumer. Tots dos, nascuts a Amsterdam, havien tingut una infantesa relacionada amb Indonesia. En Robert Olaf Stoop hi va ser criat per la seva àvia i la família d’en Martin Beumer hi tenia un negoci d’exportació d’estores. En Olaf va crèixer per esdevenir un anarquista, posant pamflets provocatius en els diaris dels inadvertits viatgers quan treballava per la AKO a l’aeroport de Schipol. i fent cartells per la la moguda “Provo” des del 1960. El 1966 es va autopublicar el seu còmic “De Lotgevagen van Roza” que podria ser considerat el primer còmic underground d’Europa.
Olaf en la roda de premsa per la confiscació de la revista Provo #1, 1965.
En Martin Beumer fou llicenciat en Formació Física però va abandonar la feina d’instructor d’esports després del seu servei militar, per dedicar-se a fer de traductor cap a l’holandès (els seus textos i dibuixos els signava com a “Marpa” en honor al traductor mestre d’en Milarepa). Parlava una bona colla d’idiomes inclòs el català.
Martin a la vella botiga de RFP a Oude Niewstraat, 1971.
Real Free Press fou el moment àlgid de la Premsa Subterrània (Underground Press) en la època hippy. Va ser un negoci de llibres que treia també diners del negoci de la droga (boek en dopje). Tingueren una botiga que va comprar i vendre còmics i llibres il·lustrats arreu del món, essent la base de distribució del còmic underground americà a Europa. Les seves produccions van fer reviure l’interès per artistes oblidats i van donar la oportunitat a joves dibuixants. La decadència va començar quan a més de l’herba (marihuana) van començar a tocar la cocaïna que va fer baixar dramàticament el rendiment en el treball. Finalment, les detencions i la persecució de la oficina d’impostos van acabar fent tancar el negoci i les restes subhastades van anar a parar a un llibreter dels Estats Units (Texas). En Olaf va seguir vivint a Amsterdam amb la seva esposa i filla i va morir d’un atac de cor sense adonar-se’n assegut davant el televisor. En Martin va seguir ja definitivament a la seva esposa a Mercadal (Menorca) i va morir d’un càncer de pell a l’hospital Duran i Reynals a Barcelona.
Olaf I Martin a la botiga de RFP
Moltes persones van col·laborar i ajudar des del primer moment:
Els advocats que ja havien ajudat a en Olaf en les seves enganxades durant la moguda Provo.
Els joves just llicenciats en Belles Arts que feien petites feines (sempre pagades) a més de controlar la distribució de les seves pròpies produccions alternatives (des de Catalunya recordem afectuosament a en Joost Swarte, en Henk Groenendijk i en Henk Van de Does).
Els Artistes que fiaren en ells permetent-los reproduir la seva obra.
Els informadors internacionals que per propi interès establiren amb ells una xarxa molt novedosa per la època.
Olaf 1980, fotografia de Johannes Van Dam
Martin Beumer i Joan Ramon Guzmán (sota el capgròs d’en Jopo de Pojo) a la nova botiga de Dirk Van Hasseltssteeg, 1979.
Cartell de Joost Swarte anunciant la nova adreça de la llibreria.
La meva relació amb Real Free Press
Vaig conèixer en Olaf i a en Martin l’estiu de 1971 quan l’ajuntament d’Amsterdam, tip de venedors ambulants per tota la ciutat i en especial a Vondelpark, ens va obligar a col·locar-nos durant tot l’estiu als jardinets de Leidsebosje (just remodelats l’any anterior) i als espais que hi ha entre el canal i els carrers Nassaukade i Stadhouderskade. Allí, jo hi venia una mena de quadres efectistes (fabricats en sèrie per vendre als turistes), i ells hi venien les seves produccions. Vam coincidir vàries vegades costat per costat. Com en Martin havia estar expulsat d’Eivissa per la Guàrdia Civil el 1970 (segona tongada d’expulsions ja amb la recent llei de “Peligrosidad y Rehabilitación Social” ), va mostrar molt d’interès en adonar-se de la realitat catalana, i a mi em va servir com si d’un germà gran es tractés. Vam seguir la relació tant a Amsterdam com a Menorca (on la seva muller es va instal·lar definitivament després de venir a veure’m durant el meu servei militar) i fins als seus darrers moments a Barcelona.Jaume Fargas
La meva “pinta” aquells dies de 1971
Publicacions de Real Free Press
Real Free Press Illustratie
Els 6 números de la revista en format tabloide Real Free Press Illustratie (1968-1974) on publicaren pàgines dels comics underground americans (bàsicament Crumb i Shelton i altra penya de Zap)
Witzend
Clica per veure les portades de Witzend en pdf
Els quatre números de la revista Witzend on publicaren mestres poc coneguts del còmic: Vaughn Bodé, Basil Wolverton, Wallace Wood, Steve Ditko, Mike Kaluta, Frank Frazeta, Bernie Wrightson… El número 4 és ja en anglès.
Ehe_catl
Descarrega les portades en pdf
Els quatre exemplars de la revista Ehé-Catl (la primera en format tabloide, però les altres tres ja amb portades acolorides per en Joost Swarte) dedicades a clàssics del còmic oblidats com George Herriman, Windsor McCay, Gustave Verbeck, George McManus. En aquest format publicaven un dossier majoritari sobre un dibuixant afegint unes pàgines d’altres que tenien en estudi.
Edicions individualitzades sobre artistes oblidats
Hergé
“Tintin al país dels soviets” A rel del judici provocat per aquesta publicació, en Olaf va haver d’exiliar-se a Antwerpen (Bèlgica) i fou quan legalitzaren la Fundació a les Antilles.
Wallace Wood
Will Eisner The Daily Spirit.
Clica per veure les portades dels quatre números en pdf Recull de les tires diàries de Will Eisner (va quedar pendent un cinquè número mentre cercaven més tires).
George Herriman
Krazy Kat Komix
Basil Wolverton
Gustave Verbeek
Edicions d’artistes amics
Joost Swarte
Jim Franklin
El Gringo (E.A. Fischer)
El Portafolio
El Hortelano (1979)
Clica sobre la imatge per més informació a la web sense nom
Guillem Cifré (1980)
Clica sobre la imatge per més informació a la web sense nom
Roger (1980)
Clica sobre la imatge per més informació a la web sense nom
Willem (1981)
Clica sobre la imatge per més informació a la web sense nom
Thierry Job (1984)
Clica sobre la imatge per més informació a la web sense nom
Altres produccions
Discs
Jerry Samuels: once taken away
Indonesian beasts
Llibrets de paper de fumar
Llibrets de paper de fumar de RFP fabricats a Alcoi
Llibrets de fumar Joost Swarte
dors
cara
into
Llibrets de paper de fumar dissenyats per Joost Swarte i Ramon de Sousa (Ramon Llatjós, artista manresà)
cara
dors
into
Pel·lícula
Cosmic Comics
Director Harrie Verstappen. Basada en el còmic Colors d’en Victor Moscoso.
Els Papalagi
El llibre va ser publicar per primera vegada el 1920 a Alemanya. l’edició de Real Free Press (1976) és una traducció de la primera edició holandesa del 1929.
L’autor
El novelista alemany Erich Scheurmann (nascut a Hamburg el 1878), va ser un pintor, escriptor, dramaturg, ficat en les zones psicològiques marginals, titellaire, mestre i predicador. A l’edat de dinou anys, va fer un viatge a peu per tota Alemanya. Des 1903 va viure a la península de Höri al Llac Constança, on es va trobar amb en Herman Hesse. Va anar l’any 1914 a Samoa, que llavors era una colònia alemanya, amb els diners d’un avanç del seu editor, per ser sorprès allà per l’inici de la Primera Guerra Mundial, per això fou internat als EEUUA la tardor de 1916. Va tornar a Alemanya poc abans del final de la guerra. Va justificar el colonialisme, i fins i tot va escriure propaganda per als Nacional Socialistes (Nazis). Des de 1930 va viure a Armsfeld on va morir als 79 anys el 1957.
El llibre
El llibre es presenta com a discurs d’un cap del “mars del sud” (Tuiavii de Tiavea) que ha visitat Europa. Molt anti-tecnologia i de tornada a la simple i oh-tan-bona vida natural. Fou un llibre molt popular en l’escena hippie del qual entre tots els editors en van arribar a vendre més de mig milió d’exemplars. L’edició de Real Free Press fou magníficament il·lustrada per en Joost Swarte. Una molt bona i recomanable feina.
Les dades
El cap samoà en aquells anys en que hi va estar en Scheurmann es deia Agaese (“tuiavii” només significa “cap”) fou membre de l’exercit alemany a Samoa, mai va visitar Europa i molt menys fer discursos sobre ella als samoans. I lluny de ser contrari a la religió occidental, va ser un cristià practicant. La idea de “Els Papalagi” fou molt clarament copiada d’un infumable llibre d’un altre escriptor alemany anomenat Hans Paasche. El llibre d’en Paasche “Die Forschungsreise des Afrikaners Lukanga Mukara ins innerste Deutschland” (L’expedició de l’africà Lukanga Mukara a l’interior d’Alemanya) de 1912 ens pot recordar el conte d’en Mark Twain “How the Animals Sent out a Scientific Expedition” (primera part de “Some Learned Fables for Good Old Boys and Girls”, 1875. El professor Grant McCall de la Universitat de New South Wales, de Sidney, Australia ha menat una exhaustiva investigació sobre “Els Papalagi” i fins i tot n’ha donat conferències a Samoa on van quedar tan encuriosits com per fer-ne una bona controvèrsia al diari Samoa Observer. L’edició de Real Free Press d’Els Papalagi fou reproduïda a Espanya per Pastanaga
Publicacions de Zap i altres distribuïdes per Real Free Press
Real Free Press va actuar com a importadora dels còmix underground americans. Heus aquí un exemple. Tots ells foren còmix distribuits a Barcelona.
Un article cortesia de Jaume Fargas
Ha col·laborat en la recerca de les imatges Joan Ramon Guzmán
Estem especialment agraïts a Jordi García de Suck Electrònic Enciclopèdic que ens ha deixat en préstec la seva col·lecció de còmics.
Hem digitalitzat les imatges de l’article a partir d’exemplars de còmix. Els utilitzem per contextualitzar l’activitat creativa dels anys transaccionals. La Web Sense Nom no té ànim de lucre. Qualsevol autor que s’oposi a la publicació de la seva obra pot CONTACTAR, i serà atès en brevetat.
« Anterior: Baladas Urbanas, un tebeo de 1976
» Següent: The Rocky Horror Show. L’espectacle més desmadrat del segle“
5 comentaris
el joven elfo
25 de setembre 2013, 12:52 PM
1Un muy completo e interesante artículo. Muchísimas gracias.
pirin
27 de setembre 2013, 04:44 AM
2…deliciosa,coloreada y regresiva mañana gracias al fantástico artículo del Jaume Fargas.No tengo papel de liar de aquelllos,pero con el que más tenga a mano me voy a liar uno a la salud del Fargas y de tots.Según me comento su hermana Eulalia,en la Boquería,sigue el Jaume con su mono…el que lleva puesto desde aquelllos años del garito en Sta. Maria der Mar…
felipe borrallo
6 d’agost 2014, 12:03 AM
3¡Vaya viaje en el tiempo! Yo estuve en la Real Free P. en 1.978, con Teresa, mi mujer, y Emilio Bernárdez y Rosa, su mujer, y fue un muermo. No nos ayudaron en nada, ellos a lo suyo, el negoci, y Jaume, que allí estaba, no fue capaz de introducirnos en el mundo de sus “amigos”, era el sherpa de Martin. Cuando nos volvíamos, convencieron a Emilio, el cándido, para que fuera a Bruselas, ¡solo!, y volviera a Ámsterdam con 40 ejemplares del aberrante “Museo imaginario de Tontin”, que se acababa de inaugurar. Volvió con los libros, le vendieron un hachís malísimo “turco” y no volvimos a Barcelona con una sensación de fracaso y haber sido utilizados que nunca olvidaré.
En el segundo viaje a Ámsterdam comprendí que el centro de los tebeos en Holanda era Lambiek Stripanticuariat, del amigo, ese sí, Lambiek. Que sirva de homenaje al librero de comic desconocido. Pobre, también acabó mal por a farlopa. Pero, ¿qué coño pasa en ese país, inventores de la leyenda negra y autores de las más altas cimas de la aberración racista y colonialista de Europa en Oriente (Java), América (Mannhattan) y Oceanía?
Jaume
11 de gener 2015, 05:38 PM
4Per deixar net el nom del bon amic Kees Kousemaker (propietari de Lambiek), em limito a dir que va morir de càncer als 68 anys (això de “acabar malament per la farlopa” és un invent forassenyat de verdadera llegenda negra).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kees_Kousemaker
Per puntualitzar el paper de Lambiek versus RFP, cal adonar-se que el mateix Kees Kousemaker i família reconeixen la importància de Real Free Press en el esdevenir de la botiga Lambiek. http://www.lambiek.net/artists/k/kousemaker.htm
Convé recordar que abans del 1984 (any que es va acabar RFP), Lambiek fou tan sols una llibreria dedicada a vendre còmics holandesos de segona mà. I que precisament des d’aquell moment, seguint les idees que no pas els passos de RFP, va agafar el primer lloc al món en l’estudi del còmic i els seus autors amb les publicacions i la inauguració el 1986 de la sala d’exposicions.
De fracassos i pobresa en queda prou per dir, i ja en parlarem un altre dia.
felipe borrallo
15 de gener 2015, 11:23 PM
5Debo disculparme, con Jaume, y por mis comentario a brote pronto sobre la malhadada muerte del amigo Kees. Hay momentos en que uno no debe ponerse a teclear sin ton ni son. Ya sé que no vale en mi descargo, debí ser más respetuoso y centrarme en la historia de RFP y la importancia que
tuvo en esos momentos para todos los que leíamos tebeos o nos empezaban a nacer las ganas de hacerlos (entre otras filias, musicales, psicodélicas…) RFP fue una inspiración y un acicate. Les debemos mucho a Martin y sus colegas. Incluído Jaume Fargas. Mis sinceras disculpas. Felipe Borrallo
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?