Publicat dins: Video - 17/07/2011
Llànties de Foc from Quindrop on Vimeo.
Llànties de foc és un documental dirigit per Sílvia Ventayol i Nofre Moyà sobre el savi i traductor mallorquí Joan Mascaró i Fornés.
Joan Mascaró i Fornés (Santa Margalida, Mallorca, 1897 – Comberton, Regne Unit, 1987) va traduir del sànscrit a l’anglès els Upanishads (1938) i la “Bhagavad Gita” (1962). També va traduir el Dhammapada del palí a l’anglès, publicat el 1973.
A l’edat de 13 anys va llegir per primera vegada una traducció anglesa de la Bhagavad Gita i com que la traducció era bastant deficient va sentir la necessitat d’estudiar sànscrit. La seva influencia intel·lectual ha estat reconeguda per persones com George Harrison (Que va escriure a Joan Mascaró després de llegir la seva traducció dels Upanishads, i d’aquí va sorgir l’interès dels Beatles per l’ Índia.
(Extracte de l’article Joan Mascaró i Fornés, de Wikipedia)
Enllaços relacionats:
El Blog de Joan Mascaró
Documental Llànties de Foc
Joan Mascaró i Fornés a La Vila
Joan Mascaró i Fornés a Lletra
Joan Mascaró i Fornés al Facebook
« Anterior: Revista Globo
» Següent: Viatge a l'Afganistan - Pere Suñé
14 comentaris
Gero
17 de juliol 2011, 03:32 AM
1Impressionant documental, Joan Mascaró va ser un d’aquells personatges excepcionals a l’historia del humanisme.
joan carles usó
17 de juliol 2011, 12:24 PM
2Un documental completament fascinant, tan fascinant com el Mascaró… Els Griera, tant el pare com el fill, també m’han semblat dos personatges molt interessants.
pfanes
18 de juliol 2011, 06:19 AM
3Es possible que el sr Mascaró fos un home molt interessant en questions espirituals, pero deixa de sr-ho per mi quan comapara a Gandhi amb el fill de …de Juan March que més que rostre de Gandhi tenia la cara exacta del sr Burns dels Simsons. Juan March, que va fer la seva fortuna amb el trafic d’armes, etc , que va conspirar contra la II Republica, que va financiar la rebel.lió dels militars el 1936. Que collons tenia aquest home que sedueix un esperit tan pur com el de Mascaró.
I es que de vegades les profunditats mistiques tenen un no se que de fanfarria intolerant molt intensa.
jc usó
18 de juliol 2011, 08:54 AM
4He de confessar que a mi també em va sorprendre el bon rollo entre dos homes com el Mascaró i el March als quals cap imaginar molt distints… Només he vist el documental una vegada però crec que el que Mascaró acomparava entre March i Gandhi, a més a més de cert paregut físic, era la seva capacitat de concentració… També hi hauria que valorar els lligams entre dos paisàns en terra estranya… I el ajut o ajuts económics d’en March. Així com el fet de que Mascaró es va negar a acceptar el lloc de secretari personal que li va oferir March. No sé, jo no “condemnaria” a Mascaró per la seva relació amb March…
Vaig descobrir la figura de Mascaró gràcies a la lectura del llibre de Luis Racionero “Memorias de California” (1988). En les recents “Memorias de de un psicodélico liberal” (2011) també parla d’en Mascaró… Vaja, prácticament ve a dir el mateix en els dos llibres. El descriu com un home savi que li va despertar l’interés per les filosofies orientals.
Gero
18 de juliol 2011, 12:46 PM
5Deuria ser el seu karma, per cert avui he anat a la llibreria LAIE i no tenen cap llibre d’aquest home.
pfanes
19 de juliol 2011, 06:14 AM
6Així, com d’anècdota. Al c Tallers cantonada Sitges hi havia una perruqueria d’homes més o menys tancada cap a 1980 en la per molt temps a les vidrieres tenien un anunci de classes de Sànscrit. Era un lloc molt peculiar i amb solera i jo m’imaginava que els professors de Sànscric eren els barbers del local- cosa que mai sabré del cert-. Anys desprès quan un amic em va passar el Bahgavad Gita i el vaig llegir volia anar rapidament a la perruqueria i demanar informació de les classes de Sànscrit. Mai ho vaig fer.
Joan Carles Martorell
20 de juliol 2011, 06:32 AM
7Companys. Agraeixo la vostra difusió del projecte, però us hem de demanar que esborreu el documental del compte de Vimeo de Guillem Cantallops Ramisj a que entra en conflicte amb el calendari de pantalles previst, ja que encara s’ha d’emetre a TV3. Després, nosaltres mateixos el penjarem el nostre compte de Vimeo. Ok? Ho sento. Per cert, podeu visitar la web que hem preparat http://joanmascaro.com/ i el blog http://blog.joanmascaro.com/
Canti Casanovas
20 de juliol 2011, 10:47 AM
8Entesos Joan Carles. En una estona actualitzarem aquesta entrada. No volem ocasionar a l’equip del documental cap conflicte. La nostra intenció és difondre la personalitat de Joan Mascaró i Fornés i aquest document té un gran valor informatiu i de síntesi. Disculpeu per qualsevol molèstia que haguem pogut causar. T’estarem agraïts si ens pots informar de les dates d’emissió a TV3 i de quan es faci definitivament públic.
Salutacions i felicitats a la Sílvia Ventayol i al Nofre Moyà de part dels sense nom.
Joan Carles Martorell
20 de juliol 2011, 03:43 PM
9Gràcies Canti. Podeu estar al corrent de totes les novetats del documental al nostre blog http://blog.joanmascaro.com/ (emissions, comentaris, etc.).
:)
Canti Casanovas
20 de juliol 2011, 06:00 PM
10Bé, qui no hagi vist el documental aquests dies haurà d’esperar una mica fins que segueixi el seu curs de difusió. De moment, hem ampliat els enllaços relacionat amb Joan Mascaró. Haureu vist que aquesta entrada porta també per títol “Pares de la contracultura”. No vaig posar aquest títol sota un impuls sobtat després de veure Llànties de foc, fa temps que voleia sobre el pensament de diversos “sense nom” la voluntat de donar a conèixer un grup de persones que van ser contraculturals avant la lettre. No és un treball senzill perquè són molts i poc coneguts.
També vaig posar contracultura perquè continuo reivindicant no només el sentit sinó els avenços que envolten aquesta paraula tan incompresa i maltractada, segurament perquè mai ha estat ben traduïda. En altres ocasions s’ha parlat en aquesta web de contracultura i m’agradaria expressar el sentit que té per mi: Em refereixo al mateix primum mobile de la cultura. No estic parlant de cultura oposada a la oficial sinó de la força dialèctica, una força motriu que es va manifestar durant els anys 60 i 70 del segle passat al món occidental posant en qüestió els valors de la tecnocràcia dominant i de la mateixa ciència i obrint les portes a noves formes de vida, d’espiritualitat i de comprensió del món. Des d’aquest punt de vista penso que en Joan Mascaró va ser un pioner.
ARAPIA NAVA JOSE EDUARDO
19 d’octubre 2011, 09:22 AM
11es muy interesante ver unpoco de nuestra generacion anterior
Canti Casanovas
11 de desembre 2011, 04:27 PM
12Pre-estrena a Barcelona del documental Llànties de Foc el proper dimecres 14 de desembre a les 18,30 hores a l’Espai Mallorca, C /. Carme, 55, CP 08001 Barcelona.
Canti Casanovas
25 de desembre 2011, 03:08 AM
13TV3 a la carta mostra el documental Llànties de Foc. Des de la web sense nom també el podeu veure.
Canti
22 de setembre 2012, 12:25 PM
14Finalment aquest documental disponible a Inet
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?