Publicat dins: Viatges - 13/12/2010
Jordi Torrent a cala Macarella 1975
Fotografies de Joan Ramon A.. Publica La Web Sense Nom per cortesia de Jordi Torrent (drets de còpia)
Durant els 70, un dels llocs d’estada de molts de nosaltres van ser les coves de Cala Macarella de Menorca. Entre 1974 i 75 vaig anar-hi tres cops. El primer durant la primavera del 74. Érem un grup de cinc persones: Joan Falguera, Montse Novell, i no recordo qui mes (potser en Quim Quintana també?). Vam quedar-nos a les coves una setmana mes o menys. No se qui va tenir l’idea, el que si recordo és que un de nosaltres ja hi havia estat abans.
Segurament les coses han canviat molt a Cala Macarella des de 1974. Llavors calia arribar-hi a peu, més de mitja hora de caminada, lluny de la carretera, lluny de tot. Un lloc solitari, silenciós, lluminós, tant a prop del mar i el vent. L’olor de pins i aigua salada barrejats en una perfecta poció que ens feia somniar profundament així com endinsar-nos cap a l’interior més calm del nostre ésser. Cala Macarella era un petit paradís. Unes coves foradades a les roques d’un petit penya-segat, penjades just sobre el mar.
Era la nostra casa. Ningú sabia qui i quant les havia fet (durant la guerra civil?, vaig sentir dir). Curiosament, estaven molt netes, cap indici de escombraries o olors desagradables de producció humana emanant de racons ombrius. Aquelles coves eren un refugi per les “pòtols místics” barcelonins, jovenets il·luminats pel “Dharma Bums” d’en Jack Kerouac . Dormíem a terra, alguns de nosaltres sense sac de dormir, fem-nos el llit cada nit amb jerseis i jaquetes. A prop de la platja, hi havia un petit brollador on anàvem a omplir les cantimplores d’aigua fresca i a netejar-nos la cara cada mati. Just al mig de la solitària platja, a uns 300 metres de les coves, s’alçava un “xiringuito” que –com un regal del cel– ens venia pa. Quin pa tant bo! semblant al “pa de coca” que havia descobert pocs anys abans a Cadaqués. Al “xiringuito” també compràvem sobrassada i formatge de cabra, potser alguna fruita del temps i ensaïmades. Tot molt casolà. Recordo que la gent del negoci no eren necessàriament simpàtics, però tampoc desagradables o massa sospitosos d’aquells joves despentinats i lleganyosos que dormien a les coves. Obrien al mati, desprès, com un acte màgic, desapareixien en l’ampli espai verd, sec i rocós que ens envoltava. Durant la setmana que vam passar a les coves, vam ser els seus únics clients. Pocs cales ferien! Llavors, no em semblava gens estrany que aquell “xiringuito” estigues en aquell lloc, portes obertes només per nosaltres.
En tots els dies que vam ser-hi no recordo a ningú mes caminant per les sorres. Estàvem sols. Les altres estades van ser similars, mai vaig veure altra gent. Cala Macarella semblava tant solitària i lluny de tot, segurament perquè mai vaig anar-hi durant la temporada turística d’estiu.
La tardor del 75, durant la tercera i darrera visita, junt amb Nazarin i Marta S. vam descobrir el Pou de Na Patarra. Un pou d’origen molt antic, els experts pensen que va ser excavat durant el Talaiòtic I (1400-1000 aC). Està a menys d’una hora a peu, terra endins, de Cala Macarella. Vam baixar fins el fons, uns 50 metres, els relliscosos graons de roca viva esculpits a les parets del pou obrint-nos el pas dins la foscor freda i humida d’un mon subterrani ancestral i mil·lenari. Encara tinc a casa l’os petrificat que vaig trobar al fons del pou.
Pel meu imaginari d’aquells temps, el Pou de Na Patarra va ser el lloc on Kerouac i Lovecraft es van creuar per un moment. Les imatges son de la segona visita, primavera 1975, amb en Joan Ramon A., ell va fer les fotos.
Jordi Torrent
8 comentaris
Gero
13 de desembre 2010, 11:16 AM
1Feies patxoca Jordi, amb aquesta samarreta pirata i aquest posat de Robinson Crusoe. Vaig estar a la Macarella al juliol de 2008, accedint amb el cotxe fins molt aprop de la platja, l’aparcament estaba quasi ple. No cal dir que hi habia gent de tots els paisos. En aquell lloc ancestral es respira un aire salvatge…fins que et sens observat per una parella de policies locals a bord d’un 4×4…
Joan Ramon Anguera
13 de desembre 2010, 12:51 PM
2Hola Jordi, ha sigut una agradable sorpresa trobar-me aquest web al correu. Sempre he conservat el record d’aquelles setmanes a les coves de Macarella. Viviem despullats. Llibertat i pau totals.Un dia o dos abans d’arribar-hi estavem alfabetitzant fitxes a la Jefatura Provincial de Tráfico de Barcelona sota les ordres d’aquell personatge amb bigoti facciós. El mateix dia que ens voliem acomiadar de la feina, ens van acomiadar ells i d’aquesta manera varem recollir mes diners per fugir.
Crec que les coves de Macarella van ser excavades pels pirates àrabs. i, per cert, les pomes no les compravem, eren el menjar dels porquets que hi havien pels tancats. Recordo aquell formatge de cabra convinat amb el vi del xiringuito, mai un vi i un formatge havien sigut tan bons.
L’any 1996 vaig voler ensenyar Macarella als meus fills. Els vaig fer caminar des de Santa Galdana, com feiem nosaltres, prometen-lis com a recompensa de la caminada sota el sol, una platga paradisiaca. Al arribar a Macarella la visió que varem tenir des de’l penyassagat va ser una platga on no cavia ni una tovallola i amb un parking ple de cotxes. La frustació va ser tan gran que no vaig aconseguir fer-los arribar fins la Macarelleta.
Ens veiem aviat, oi?
jordi t
17 de desembre 2010, 06:34 AM
3De tots els molts i divers curros que vaig tindre aquells anys, els 6 mesos a la Jefatura Provincial de Trafico de Barcelona va ser sens dubte el mes kafkia. Per alli tambe va pasar l’Albert Anadon uns mesos. La meva primera tasca va ser de corretgir els exams escrits per el carnet de conduir (a sota del estadi Olimpic de Montjuic! – per els que s’enrecordin). L’Albert arxivan les proves practiques (alguna penso que es va despistar, com per accident, cap el canto de “aprobado”). Feia setmanes que basicament no treballava, provocant una ruptura laboral, decidint quand dir adeu andreu al Coronel Linares y familia. Just el dia que em vaig (varem, amb tu tambe Josep Ramon) decidir parlar, ens varen cridar al despaix i anunciar-nos que estaban (un altre regal del cel!) despedits. La legislacio laboral d’aquells temps proveia segur d’atur despres de 6 mesos de treball. Perfecta! Adeu Andreu! en lletres majuscules. Dos dies d’espres ja estaban instalats a les coves de Cala Macarella. Lluny de tot!
neus
23 de febrer 2011, 09:32 AM
4Gràcies per penjar aquestes fotos. En Jordi està guapíssim. Sí, certament, és ben difícil explicar als nostres fills com eren els paisatges fa uns quants anys. Tot i que sempre tot canvia, la rapidesa devoradora del turisme és perversa
CISCO
1 d’agost 2012, 04:27 AM
5Tot molt bé, peró permet-me una puntualització El Pou de Na Patarra és a prop d’Aló, proxim a la Taula de Torralba.
Manel Anoro
28 d’agost 2012, 09:42 AM
6…nomes insistir en que el Pou de Napatarrà no te res aveure amb la Macarella. Com diu “Cisco” està a prop d’Alaior, jo hi he baixat un parell de vegades ultimament.
jordi t
21 de setembre 2012, 03:06 AM
7Gracies per situar el Pou de Napatarra. Jo recordo anar-hi a peu desde Macarella. Pero potser no, potser varem agafar un bus… en tot cas hi vaig anar hi (i baixar fins abaix) en el 75 durant la meva ultima visita a Maracella.
“”:http://www.google.com/imgres?um=1&hl=en&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:en-US:official&biw=1280&bih=666&tbm=isch&tbnid=Myluwf7EaETKaM:&imgrefurl=http://blocs.gracianet.cat/lelefant_trompeta/2011/06/20/els-origens-de-el-pou-de-na-patarra/&docid=3Szgp1MnVMc7aM&imgurl=http://blocs.gracianet.cat/lelefant_trompeta/files/2011/06/403400773_db9045642b_o.jpg&w=800&h=532&ei=kztcUJfxMsX50gHlnYHwDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=197&vpy=318&dur=2765&hovh=183&hovw=275&tx=144&ty=72&sig=112738323096025169806&page=1&tbnh=147&tbnw=229&start=0&ndsp=17&ved=1t:429,r:6,s:0,i:92
jordi t
10 de febrer 2022, 08:16 AM
8Unes fotos precioses d’en Jordi Bover d’una escapada a MENORCA 1978
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?