Publicat dins: Video - 03/01/2014
Portada del llibre Goa Freaks: My Hippie Years in India de Cleo Odzer, 1995, lamentablement no traduït
Cleo in Goa, with the Goa Freaks, Part Two.
Les pel·lícules en super-8 fetes a Goa per Cleo Odzer durant els 70 (30 minutes). Durant els 80 i 90 Cleo va produir una sèrie de shows per la Manhattan Public Access TV. Aquest és el segon episodi.
Cleo Odzer (Sheila Lynne Odzer, 6 abril 1950 – 26 març 2001) va ser una escriptora nord-americana, autora de llibres sobre la prostitució a Tailàndia , la cultura hippie de Goa , i el cibersexe .
La Infància i el temps com a groupie
Va créixer en una família jueva acomodada, a Manhattan New York on després de cursar els estudis es va graduar el 1968. Durant aquests primers anys va començar a escriure sobre l’ambient musical per un petit diari de Greenwich Village. Va conèixer a Keith Emerson, que era membre de la banda de rock The Nice i més tard d’Emerson, Lake & Palmer, en un club nocturn. Segons Odzer, Emerson va trencar el compromís quan va veure l’u de febrer de 1969 a Time Magazine un article on publicava una foto seva i la descrivia com una “Super Groupie”. Poc després, el 1969 va gravar un àlbum anomenat The Groupies, produït per Alan Lorber, que bàsicament consistia en entrevistes amb Cleo i alguns amics que descriuen les seves aventures (anar al llit amb els músics de rock).
Els anys Hippies a Goa
Durant els primers 70, Odzer va viatjar per Europa i l’Orient Mitjà i va treballar com a model. A finals de la dècada es va translladar al centre de la cultura hippie Anjuna, Goa, al’Índia. Les seves experiències allà, inclouen l’ús de la cocaïna i l’heroïna. La utilització del contraban internacional de drogues per finançar l’estada, i el posterior empresonament més tard van formar la base del seu aquest segon llibre, Goa Freaks: My Hippie Years in India (1995). Durant un temps, va seguir els ensenyaments de Bhagwan Shree Rajneesh.
El retorn als EUA i la investigació a Tailàndia
Després del seu retorn als Estats Units a finals de 1970, es va sotmetre a tractament de desintoxicació a Nova York. Va entrar a la universitat, i després l’escola de postgrau, i el 1990 va obtenir un doctorat en antropologia de la New School for Social Research a Nova York amb una tesi sobre la prostitució a Tailàndia . A partir del 1987, s’havia passat tres anys a Tailàndia per investigar el tema. En la seva dissertació, on descriu els casos de 17 persones relacionades amb la indústria del sexe a Patpong, va arribar a la conclusió que les oportunitats econòmiques proporcionades pel treball sexual no es traduïen en un major estatus de les dones, a causa de la persistència de l’estigma i les idees sobre la desigualtat de gènere en la societat tailandesa. L’experiència a Tailàndia van ser descrita en el seu primer llibre, Patpong Sisters: An American Woman’s View of the Bangkok Sex World (1994). En aquest treball descrivia com les prostitutes tailandeses veien els empresaris com a ments despertes i no es reconeixien com a víctimes explotades. També es refereix al seu propi assumpte problemàtic amb un nuvi proxeneta tailandès.
Després de la publicació del llibre, Odzer va treballar a Daytop a Nova York, l’organització de rehabilitació de drogues on ella mateixa havia assistit abans.
Entre 1995 a 1998, Odzer va produïr diverses desenes d’episodis del seu show Les Aventures de Cleo per la TV Manhattan Neighborhood Network. En el seu tercer llibre, Virtual Spaces: sex and the cyber citizen (1997) s’ocupa del cibersexe . També Va aparèixer en l’episodi 1.21 de SexTV el 1999, amb un segment de cibersexe.
El Retorn a Goa i la mort
Decebuda de la vida a Nova York, el 1999 Odzer va tornar a Goa, on alguns hippies dels vell temps no sentien cap simpatia per ella a causa de la publicitat del seu llibre havia portat. Oszer va morir a Goa el 2001. Una bona amiga amb qui havia mantingut correspondència durant la seva última estada a l’Índia, “Cookie” (amb qui va gravar The Groupies ), va dir que el metge d’Odzer (qui havia estat absent en el moment de la seva mort) va dir que probablement va morir d’un vessament cerebral relacionat amb el colesterol molt alt i greus problemes circulatoris dels quals estava sent tractada durant l’últim any, i que el seu cos havia estat cremat després d’un petit servei. No obstant això, l’investigador, Arun Saldanha, que va entrevistar membres de la comunitat de Goa sobre Odzer, basant-se en un informe de un psiquiatre del Col·legi Mèdic de Goa afirma que uns deu mesos després de la seva mort ningú havia reclamat el seu cos durant més d’un mes al dipòsit de Mapusa fins que finalment va haver de ser enterrada a Mapusa sense funeral, també assegurava que tenia la SIDA. Saldanha també va assegurar que havia vist a a Odzer utilitzant cocaïna durant una entrevista que va tenir amb ella en algun moment abans de morir.
El documental 2002 Last Hippie Standing de Marcus Robbin va cobrir l’escena de Goa i va utilitzar algunes velles pelis en supe-8 dels 70 de la Cleo. Va ser entrevistada per Robbins per a la pel·lícula a Goa poc abans de la seva mort, i va dir:
No sé el que ens depara el futur, però sé el que no vull: Nova York és el que no vull, aquesta cultura és el que no vull, no és honesta. No sé el que és honest. No crec que la nostra vella vida fos honesta. No veig una nova cultura, però ho hem de seguir intentant, això és el millor que podem fer, això és el millor que qualsevol de nosaltres pot fer, seguir intentant-ho. Per fer alguna cosa pacífica per a tothom, que faci feliç a la gent, que sigui justa per a tots. I això és tot el que vull.
La pel·lícula va ser dedicada a la seva memòria.
Aquest text és una lliure traducció de l’entrada Cleo Odzer a Wikipedia
Canti Casanovas
El vídeo és cortesia de curtisdesign al Youtube
Enllaços externs
« Anterior: La Ciudad Secreta, de Jaime Gonzalo
» Següent: Siempre he desconfiado de las organizaciones muy instaladas.
Cap comentari
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?