Publicat dins: Música - 07/11/2010
d’esquerra a dreta, Hug Hooper, Mike Radledge, John Marshall i Karl Jenkins
Remix de comentaris. DJ Canti
…el flyer de Soft Machine cortesia de Josep Bergadà
Pel que fa al concert de Soft Machine a la capella de devant la Massana, crec que va ser per al programa de TV1 Jazz entre amigos que passaven per omplir programació, sovint a altes hores de la matinada.
Jo també hi era, en aquells anys estudiava a la Massana, i després d’al·lucinar en veure el cartellet, vaig ajudar a col·locar cadires a canvi d’estar a primera fila. Encara conservo el flyer que donaven.
No fa referència del concert en concret, però és genèric de la formació del moment i el guardo com un tresor i prova d’un plaer inesperat.
Josep Bergadà
Vaig assistir al concert de Soft Machine a la antiga capella de l´hospital de la Santa Creu, just davant de la Massana, on ara hi ha una sala d’exposicions. Cert, era gratuït i poca gent es va assabentar perquè era una gravació per una tv, no se si nacional o estrangera.
Potser fins i tot la gravació existeix. Un altre treball de recerca.
P.Fanes
Jo vaig ser també un del centenar d’afortunats.
Gero
Doncs aquest concert de Soft Machine fins i tot va sortir per TVE. Jo el vaig veure a la tele! Van actuar el 08/08/70 a Lloret, el 16/01/73 a BCN i el 09/02/75 a BCN. Ho he tret de la seva web, a l’actuació del 73 consta lo de la tele.
Jordi F.
« Anterior: Fòrum la web sense nom, d'intercanvi i documentació
» Següent: National Healt a Sant Pau d’Ordal
9 comentaris
Jordi F.
8 de novembre 2010, 09:12 AM
1He localitzat una referència a la pàgina 61 de La Vanguardia del 1 d’abril de 1973.
UHF / 21.00 / Jazz Vivo / Soft Machine II
Sesión de Jazz experimental por el conjunto Soft Machine, en transmisión diferida desde Barcelona.
joan carles usó
8 de novembre 2010, 10:56 AM
2Hi ha una altra referència a la pàg. 61 de “La Vanguardia” del 13 de juny de 1973… i algunes més sobre l’actuació del 75: 2 de febrer, pàg. 52; 4 de febrer, pàg. 45; 5 de febrer, pàg. 29 i 8 de febrer, pàg. 46.
Pere Llovet
15 de novembre 2010, 03:16 PM
3També hi vaig ser. No recordo com me’n vaig assabentar.
Ara em pregunto com va ser possible una cosa així en un moment com aquell. Algú ho pot explicar?
xavi cot
17 de novembre 2010, 08:36 AM
4En el llibre “Los años divinos” autobiografia D´Oriol Regàs (llibre
imprescindible per entendre la moguda de finals 60s i 70s), L´Oriol diu
que al any 1970 volia portar al Maddox de Platja d´Aro als Black Sabbath pero al final no van vindre (no diu perquè) i els van sustituir
per els Soft Machine, que van actuar amb el Moustaki…
(una demostració més del surrealisme d´aquest país, els SM + Moustaki)
l´Oriol ho defineix com un concert “delirante y exaltado que el público siguió con sorpresa, entrega y entusiasmo”
En l´intro d´aquesta pagina el Jordi F. cita 3 actuacions dels Soft, la del
8/8/70 a Lloret és, sembla, aquesta del Maddox (al Maddox van fer 2 anys uns festivals amb actuacions a l´estiu). L´única diferencia és la de Lloret per Platja d´Aro.
Black Sabbath + Georges Moustaki hagués sigut un bon doblete, jeje
Francesc Diaz i Melis
18 de desembre 2010, 10:08 AM
5Jazz Vivo era un programa de TVE que mon pare i jo acostumàvem a veure sempre, setmanal, de 30 minuts de durada, i que es nodría sobretot de les filmacions que feia TVE (i que encara deuen esser en els seus arxius) de concerts de jazz i blues, sobretot jazz, sobretot fets a la ciutat de Barcelona, si be també en recordo el del concert dels Anima amb François Rabbath d’ un festival del Païs Basc.
Cada concert que filmaven el passaven sencer o quasi dividit en espais de 30 minuts.
Exemple : si un concert durava 2 hores doncs ja teníen 4 programes, i es el que van fer amb aquest de Soft Machine i amb molts d’ altres (Miles Davis, Thelonious Monk, BB King, John Mayall, Muddy Waters, Dizzy Gillespie…). Quasi tot el que passava pèr Barcelona quedava inmortalitzat en aquest programa que en el seu moment va esser el que va aguantar mes anys en antena a TVE.
Soft Machine passaven molt sovint per aquí perque on teníen mes feina i mes actuacions era a França i aquí els agafava al costat.
Van actuar a l’ Hospital, en una facultat de Pedralbes, em sembla que també al Tinell. dues actuacions seguides a Granollers amb Canarios de teloners i el darrer cop va esser al Palau de la Música al febrer de 1975. En aquell concert va sortir un presentador dient “Por primera vez en Barcelona… Soft Machine”. La riallada del public va esser tan massiva que ja no va gosar dir res mes. Era un concert que en principi havái estat anunciat a Zeleste pero s’ havía traslladat al Palau vista la demanda d’ entrades.
Hippy Vicente
19 de desembre 2010, 08:14 AM
6Pero vamos a ver, otra vez?. Fui el primero en comunicaros que Soft Machine (a fin de cuentas también abri el debate de su actuación en Barcelona) grabaron su concierto para ser pasado en el programa Jazz en Vivo que se emitia por UHF. Porque se vuelve a repetir el dato?
Mira que me gusta poco entrar al trapo, pero ya que quereis explicar las cosas, al menos explicarlas bien.
Durante los años 1966 y 1975 mas o menos, el papel de TVE en la difusión del jazz y del blues fue muy importante y decisivo en nuestro pais. En 1966 y durante los siguientes años TVE montava sus programas a base de contratar directamente a los músicos para actuar en sus estudios de Barcelona. Muchos de esos programas de Jazz en Vivo los dirigia Pepe Palau y efectivamente actuaron todos esos músicos que menciona Diaz Melis aqui arriba, además de Errol Garner, Bill Evans, Arnett Cobb, etc, amén de los siguientes músicos de blues Champion Jack Dupree, Roosvelt Sykes o Eddie Cleanhead Vinson. Casi todas estas filmaciones fueron realizadas por José Carlos Garrido con diferentes titulos como el ya mencionado Jazz enVivo, pero también para otros como Gama 71 o Estudio en Negro entre otros. Poco a poco TVE fue abandonando la contratación de todos estos músicos -si no recuerdo mal los contratava directamente a través del Hot Club, dirigido en aquellos años por Alfredo Papo, para nutrirse basicamente de los conciertos de jazz que organizaba el Festival de Jazz de San Sebastián, el de Barcelona y el Festival de Jazz de SItges. Hacia el final de esos años, 75, 76 y 77 Albert Malofré colaboró activamente en la selección y presentación de los músicos.
Y hasta aqui un poquito de historia del jazz y el blues en la TV de la España franquista.
el RUSS
27 de març 2013, 11:01 AM
7Yeaaaaaaaaah !! a la escola Massana, em pensava que havía alucinat tú.. síi amb el Luis, la Teresa… 1974 o 73 aaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh yesssssssssssssssssssssssssssss
Jordi Prat
22 d’abril 2018, 11:08 AM
8Hi vaig ser, estava força ple, però el espai no donava pe gaire mes, amb la tele gravant i el Ratledge molt emprenyat des-de el principi. Ja al bar que hi ha just devant de la porta, al carrer Hospital abans del concert estava esverat.
Francesc
29 de març 2020, 07:35 AM
9Jo tambe vaig estar present al concert de la Massana. Surrealista que es pigues fer. Es va escampar boca a boca que es faria i recordo que era practicament ple. Era la formacio despres de la paracada de Robert Wyatt i molt tirant cap a jazz. A veure si alguna persona rescata l arxiu de TVE. Tambe vaig estar als dos concerts de Granollers. Molt bons!
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?