Publicat dins: Bars - 24/08/2015
Pòster del 8 de febrer de 1980
EL BAR TEXAS
Xavi Cot
El Bar Texas era un dels molts bars que vivien de les visites dels americans de la Navy: No seria res estrany que el nom vingués per aquest motiu. Quan els americans van deixar de venir, molts bars com aquest es van reciclar com a bars “d’alterne” per natius o com a tasques. A l’època estava de moda, sobre tot pels estudiants, anar de tasques en grups nombrosos. Això consistia en passar el dissabte tarda de taverna en taverna bevent vi amb alguna cosa per picar, fins que al final la majoria acabava vomitant i amb ressaca el diumenge.
El Bar Texas no era dels principals, era un “antro” brut, amb latrines, etc. Estava al carrer Heures (abans Euras), on ara hi ha el Sidecar però només la part de inferior, on es baixava per una escala.
Al gener de 1980, el Juli i jo vam anar a parar al Texas perquè ens quedaven pocs diners una nit i allà hi havia verí disfressat de vi amb crispetes fetes qui sap quan i “kikus” a preu de saldo.
No hi havia clients. Darrera la barra la propietària, una senyora més en edat de jubilació que de treballar, i una noia jove que feia cara de no saber on era. Vam seure a la barra i la propietària se’ns va enrotllar, explicant que des d’allò dels americans el negoci era una ruïna. Li vam dir que podíem portar a un amic que tocaria la guitarra espanyola i vindríem uns quants. Ella va estar d’acord, qualsevol cosa mentre vingués gent, així que li vam dir que potser l’amic vindria amb un parell més amb instruments acústics i a ella, tot això, li semblava bé. No importava el que féssim mentre vingués gent. La cosa va acabar amb un concert de dos grups punks, fins les tres de la matinada. El lloc era perfecte pels punks: barat, brut (és podia vomitar sense que això “cantés”), amplis a “tope”, etc. Els punks bevien molta cervesa, així que aquella dona només veia que la caixa tornava a funcionar després de tant temps i no tenia mans per tot el que passava, entretinguda en obrir ampolles retirar les buides. Tots contents, doncs, vam empalmar concerts un rera l’altre.
Aviat, el bar és va tornar en un punt de reunió amb concerts o sense. La propietària va veure que no estava preparada per controlar la situació, així que se’n va fer càrrec una parella de joves (no sé si familiars llunyans o van comprar el bar) bastant peculiar. Ell era un home viscut i ella, una rosa imponent, feia de comparsa i era molt efectiva. Si no eren yonquis ho semblaven. També van començar a aparèixer traficants i delinqüents del barri i era estrany que algun dia no passés res.
Pòster del 22 de març de 1980
Recordo que una tarda-vespre hi havia una “mani” per les Rambles (aquells anys era a diari, tant que els grisos i antidisturbis estaven instal·lats a la Plaça Catalunya dia i nit): Fugint dels grisos un grup de “nanus” va venir a refugiar-se al Texas sense saber on es ficaven. Van entrar escales avall fugint de la policia. Recordaré tota vida les cares que van fer a mesura que baixaven les escales i anaven veient “l’ambient” que hi havia a baix: quaranta o cinquanta punks borratxos, amb música punk forta, “xupes” de cuir amb xapes i cadenes…. per un moment, se’ls va veure dubtar, però la poli els perseguia, així que van baixar i es van mig amagar darrera els punks. Segons després van arribar els polis amb les porres enlairades i amb la seguretat que ja els tenien arraconats. Lles seves cares, tot i que portaven casc, també van ser de pel·lícula. En lloc de veure manifestants acollonits veien punks de “festa”. La sorpresa els va xocar tant que van girar cua, al cap i a la fi, al carrer tenien tots els manifestants que volguessin per perseguir i era millor no ficar-se amb una gent que no tenien res a veure amb la mani i que, a més, no sabien de què anaven.
Els antidisturbis tenen la idea fixa de mossegar els manifestants, no els interessa cap altra mena d’històries. Quan van marxar, els “namus” van sortir corrent, per més que els hi vam dir que esperessin fins que a dalt es calmés la situació, els devia semblar més perillós quedar-se a baix que arriscar-se a sortir al carrer.
Vaig extreure com a conclusió que l’únic que unia els dos grups (“politiquerus” i punks) és que estaven en el bàndol contrari a la policia, i que els punks entenien els altres, cosa que no passava a l’inrevés.
Segur que qualsevol dels habituals del Texas d’aquella època podria explicar moltes “batalletes”.
Aquesta etapa potser va durar dos o tres anys com a molt i va acabar perquè els propietaris o van anar a l’hospital o a la presó o no recordo què, o va degenerar… No sé.
De la Vanguardia al Sidecar, passant pel Bar Texas
Aquest documental està dedicat a un local de llarga solera de la Plaça Reial. El lloc que molts recordareu havia estat seu de La Vanguardia, botiga taxidermista i posteriorment es va convertir en el Bar Texas Finalment es va convertir en l’actual Bar Sidecar.
El documental s’ha realitzat a partir de la informació que recollia l’exposició De la Vanguardia al Sidecar promoguda per la Fundació Setba.
És un documental dirigit per Morrosko Vilasanjuán.
« Anterior: Crónicas Zelestiales, de Marcos Ordóñez
» Següent: Cançoner Folk Song
13 comentaris
jordi t
18 de març 2011, 07:09 PM
1gracies, xavi. maca, aquesta historia. tinc un record poc clar del texas. pero segurament hi vaig pasar. m’agrada tambe lo de “rock provisional”, ecos de “cine provisional”. segurament encara estem en “l’epoca provisional”. salut!
Dumbo
23 de març 2011, 06:28 AM
2Al “Texas”, a més de pribar, també es podia jugar a futbolí. Recordo moltes tardes adolescents (més aviat pre-adolescent: 13 ó 14 anys) jugant-hi amb algun dels primers beatnicks que es deixaven caure per la Reial, seria cap el 1967-1968, si no abans.
Gero
23 de març 2011, 11:48 AM
3Molt bon article Xavi, recordo que molts cinemes es deien Texas degut a la enorme quantitat de westerns que feien. Per a molts Texas era una realitat molt mes palpable que Tarragona, per posar un exemple. La gent llegia les novel.les sobre Texas d’Estefania y entenia molt bé alló de desenfundar rapido. Avui, als meus fills no els agrada la musica dels Texas Tornados que poso al cd. Texas va desapareixer poc a poc de les nostres vides.
pfanes
25 de març 2011, 12:23 PM
4A part de les moltes nits passades al bar Texas, un clasic imprescindible, en un carrer i bar literari absolut. Hi havia el cine Texas al carrer del Portal Nou, molt aprop de l’Arc de Triunf. Un cine que amb el cine Hora, del Paral-lel. El Diana del carrer Tapies, el Padró,del carrer de la Cera etc -Cadires de pura i dura fusta, pipes i entrepans, pajilleras i tocadors de nens, en sessió continua: Eren la nostra educació cinematografica . No ho canviaria mai per aquest insoportable hiper-soroll dels cines d’ara. Quasi no vaig al cine. Tot aixó anys abans de que el cabell creixés i Granollers 1971 i la Plaça del Rei.. Com diu l’Ovidi” l’ensenyança era com era, nosaltres som el que som”.
Gero
25 de març 2011, 01:09 PM
5Hi havia un cine Texas al carrer Bailén que ara es un Lauren multicines. Feien sessió doble, una de James Bond i una d’indis, som el que som, els nostres records… Vist en perspectiva l’Imperi ja ens menjava el coco, pero aixó no es res en comparació als multiples mitjans que arrasen els cervells avui en dia. L’Ovidi tenia molta raó, era un poeta de la veu. No obstant els cinemes eren llocs de trobada als que anaves amb el pretext de veure un parell de pelis. Amb els preus d’ara, es dificil passar la tarde, berenar o fer manetes un rato. Els joves es descarreguen les pelis passant molt de la Sinde & Co. Jo també faig el mateix i no soc tant jove…
xavi cot
2 d’abril 2011, 03:19 PM
6Deixant de banda lo dels cines i tornant al Bar Texas, per a mí no era un “clasic imprescindible”, si als 70s jo havia passat per el Bar Texas, (i jugat al furbolín) és que anava prou colocat com per només captar que hi ha una barra prop, a mà…. i d´això per aquella zona ….podies escollir llocs millors.
Quan sí és va convertir en “indispensable” fou a partir del 80, amb les actuacions en directe, etc.
D´altre banda, recordant el Bar Texas, ara penso (30 anys després),
qie poser les letrines eren del temps dels romans,
només que com no les netejaven, la merda debía tapar el mosaic
original de la letrina.
Què en penseu?
Joan S
16 d’agost 2012, 01:06 PM
7Un clàssic el Texas. Jo el recordo al 78… Especialment el juke box autèntic que hi havia. Tinc escrit un relat sobre el tema … Potser Canti que és el que tocaria penjar aquí. Ja ho parlem.
pfanes
16 d’agost 2012, 01:47 PM
8Crec que era un bar d’aquells que en Bukoswski s’hi hagues trobat a gust. En un carrer impossible i amb tot l’increible personal que hi recalava. entre ells , nosaltres. Un bar com aquest no m’el imagino al c Ganduxer. Era dels més autèntics. Sobretot per els aprenents d’escriptor maleït i altres especies amb poc futur. Pura història subterránea de Barselona. Un 10.
Gero
17 d’agost 2012, 01:25 AM
9Amb l’autoritat que m’atorga no ser ningú, reclamo una trovada d’amics de la lwsn pel proper mes, per veuren’s les cares…
Canti
18 d’agost 2012, 09:56 AM
10Encantat, proposeu un dia, jo proposo un lloc: què us sembla el Casal de La Miranda a prop del Park Guell.
Gero
19 d’agost 2012, 03:56 AM
11Per a mi qualsevol divendres o dissabte de setembre
esther
25 d’abril 2018, 07:07 PM
12jo vais nèixer al carre EURAS … recordo el Texas perfectament per que la seva mastressa (NATI) vivia al meu pis a la prta d’enfront … jo, que era molt petita havia entrat al “puti club” amb el net de la “dueña” que es diu David ,,,, quins records !!! JO si que us podria explicar ,,històries dels marines americans i d’altres…..hauriau d’haver estat per saber lo imaginable!!!!
Bieu
10 de juny 2021, 10:24 AM
13El 77 i 78 era dels llocs que solíem passar-hi els dissabtes a la tarda. Ens agradava precisament tot el que tenia d’antro. M’ha fet gràcia que algú més se’n recordi. Quedàvem amb els col·legues al Zuric, després veiem la manifestació espontània que es feia a les rambles amb els del MPAIAC a la capçalera. Potser hi havia alguna corredissa, i després ens ficàvem pel barri vell passant sovint pel Texas. Finalment si feien alguna actuació al Karma ens hi podíem deixar caure.
RSS dels comentaris a aquest article
Vols deixar un comentari?