El mercat d’Es Canar, Fotografia de Joan Soteras, 1971

Eivissa – geografia freak

Barcelona era un dels punts de pas més freqüentats per dirigir-se a Eivissa i Formentera. Punt de connexió i ciutat portuària i ja se sap on hi ha un port hi ha moviment. Era parada obligatòria dels viatgers que transitaven pels diversos eixos de comunicació que enllaçaven Amsterdam amb Xauen i Goa amb Eivissa.


Foto de Martinez Parra publicada a la revista Triunfo agost 1969

Les illes tenien una aura de llocs fora del temps, cosmopolites però també no contaminades. Les revistes de l’època destacaven l’atractiu, com en aquest article de Lluís Carandell que publicava Triunfo a finals d’agost de 1969, on afirmava que: “Formentera ofrece a los jóvenes inconformistas, decepcionados del mundo en que viven, una especie de paraiso natural en el que proseguir la búsqueda de si mismos”.

Des d’aquest enllaç pots obrir o descarregar l’article de Lluis Carandell en format pdf

Al port de Barcelona quan sortien els vaixells de la “Transmediterránea” i fins l’últim moment, cabia la possibilitat de comprar el bitllet de coberta demanant algun petit préstec als amics per complementar el que portaves a la butxaca. Tot això sota els rotlles de paper higiènic desplegats entre els que pujaven a bord i els que quedaven al moll i jugant-te-la perquè hi havia moltes possibilitats de que, arribat a Eivissa, et trobessis els famosos policies Mortadelo i Filemon a la passarel·la de descens i et retornessin cap a casa pel fet de no portar diners.


¿Cuanta pasta traes?

Vicente Valero al seu llibre “Viajeros Contemporaneos, Ibiza, Siglo XX”, apunta la possibilitat que Franco utilitzés Eivissa com un reclam que donés davant el món la imatge d’una España lliure i tolerant. En el mateix llibre afirma: “España tenia sin embargo muy poco que ver con aquella Ibiza. La prueba es que la isla se convirtió en un autentico paraíso sexual para muchos jóvenes españoles. Rafael Azcona y Gonzalo Torrente Malvido han descrito con fidelidad aquel singular mundo de sexo y alcohol en sus respectivas novelas: Los Europeos y Hombres varados” i continua: “Refugio de jóvenes rebeldes españoles, Ibiza significó en la España franquista el lugar “maldito” por excelencia, pero sin duda también, por este mismo motivo, un lugar muy atractivo para las nuevas generaciones…” Suposo que tots els sense nom tenim a la memòria exemples molt propers. El Joan Soteras, gran amic des d’aquells dies, va saber retratar la bellesa de la reserva eivissenca.

Canti Casanovas