Avui, 16 de gener de 2016 a les 3 de la matinada ha mort l’Oriol Perucho. Amb ell desapareix un amic i un referent clau de les avantguardes musicals dels anys 70. Ens vàrem conèixer al col·legi Sant Gregori quan els dos teníem 10 anys. Va ser una amistat a primera vista, érem inseparables. Quatre anys desprès deixa l’escola i li vaig perdre la pista. Al 1971 ens vàrem trobar pel carrer i vam reiniciar l’amistat com el primer dia. Havia format un grup, els Perucho’s, on ell tocava la bateria i em va introduir en el seu mon, l’incipient Rotllo barceloní dels anys 70. Aquell encontre va canviar la meva vida. A partir d’aquell moment la nostra amistat va conèixer moments molt intensos i d’altres mes distanciats, vam compartir moltes coses. Amb el canvi de segle, havíem pres camins diferents i ens vàrem anar distanciant. Els últims anys nomès ens veiem en algun concert, o acte commemoratiu d’aquella tumultuosa dècada que havíem compartit tan intensament, però la sensació amb ell sempre era de que el temps no havia passat. Feia un any que lluitava amb un càncer de pulmó, fa quatre dies va ingressar al Hospital Clínic amb metàstasis. No hi havia marxa enrere i la mort a sobrevingut rapida, sense molestar a ningú, com en ell li agradava. La família i alguns amics hem pogut visitar-lo per acomiadar-nos. L’Oriol era un compositor i un intèrpret molt notable, d’una gran originalitat i també un erudit i apassionat coneixedor de la musica popular contemporània. A mi, i em consta que a molts altres, em va ensenyar a escoltar musica.
A traves del seu grup Perucho’s, juntament amb Baf, va ser l’introductor del Free jazz a casa nostra. Des de llavors sempre ha estat compromès amb la innovació i l’experimentació, amb una fidelitat insubornable als seus principis, tan en lo artístic com en lo personal.
Avui dels Perucho’s només queda l’Oriol Pons de Vall, “Ginger”, verdader aglutinador a l’ombra d’unes personalitats fortes i diverses, l’Albert Subirats i en Jordi Graells ens van deixar als 90, víctimes de la terrible pandèmia d’addició al cavall.
De l’Oriol Perucho quedaran els seus discos en solitari i els de Perucho’s, Tropopausa, Moises Moises, Koniek (de propera reedició), Les anciens i sortosament el recent Peruchos 2014, que recull la reaparició del grup amb en Ginger i l’Enric Cervera, el tems els jutjarà.
L’enterro serà dema diumenge a les 11:30h al Tanatori Ronda de Dalt. Carrer de Scala Dei, 17-37, 08035 Barcelona.
Siguis on siguis Oriol, descansa en pau.

Martí Sans

Fotografies de Mercè Salvador