Avui 25 de juliol dia zero del calendari maia, La Pili Belmonte ens ha enviat un sms des de Formentera on diu:“Hoy día fuera del tiempo caminante del cielo magnético rojo Pepe se funde con la libertad del no-tiempo, día muy especial de unión universal y sincronía, amor y humor.”

La Pili té raó; el Pepe Otal ha mor aquesta nit passada. Fa pocs dies que havia anat a Sardenya on manipulava el Virgili de la Divina Comèdia de Dante i el seu cor no ha suportat la davallada als inferns.

El Pepe havia seguit un llarg itinerari a Barcelona. Primer a Villa Maria, al barri del Coll, després, al carrer Balboa de la Barceloneta i, finalment, al taller del carrer de la Guàrdia.

L’Otal, que era navegant de mars exteriors i d’oceans interiors, va ser capdavanter en moltes coses. Fundador del “Taller de marionetas,” en treure al carrer el Circo Loco abans i durant aquells anys d’efervescència llibertària, en okupar una vella escola que convertiria en taller. La pròpia gent de la Barceloneta el va defensar quan els municipals van intentar desallotjar-lo.

Aquests darrers anys, al seu taller escola, cada festa de solstici i envoltat de titellaires i de poetes, el Pepe ens recordava amb l’esquelet la fragilitat de la matèria humana.

l’equip sense nom

Diversos enllaços sobre Pepe Otal

Enllaç a la web Homenaje a Pepe Otal (Centro de Documentacón de las Artes y de los Títeres de Bilbao – Bolubús)

Galeria de fotografies (Jesús M Atienza)

Altres pàgines en aquesta web sobre el Taller de Marionetas


Fotografia de JM Atienza

Cercaviles

Taller de la Barceloneta