“Alguien voló sobre el nido del cuco”, 1975, és una adaptació lliure que va fer Milos Forman sobre la novel·la homònima del contracultural Ken Kesey.
Es va estrenar a Barcelona a finals de 1976, però malgrat l’èxit popular i la càrrega crítica de les institucions psiquiàtriques que va representar, recolzada per les teories antipsiquiàtriques dels 70, la reforma de la psiquiatria a l’estat espanyol va seguir encallada fins ben entrada la següent dècada.
Protagonitzada Per Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito , Christopher Lloyd, Brad Dourif i Will Sampson en els papers principals.

Fitxa tècnica i comentari

Curiositats de “Alguien voló sobre el nido del cuco”.

El títol del film i de la novel·la original es un joc de paraules. D’una banda , es refereix a una cançó infantil que el Cap Bromden canta durant la seva sessió d’electroshock i que parla d’un esbart d’oques que van volar “una al est, l’altra al oest i una va volar sobre el niu del cucut”. Aquesta escena forma part de la novel·la però no de la pel·lícula. D’altra banda “cuckoo”, a demès d’un ocell, és un terme popular en anglès americà que significa “boig “,” sonat”; “cuckoo’s nest” (“el niu del cucut”) ve a significar “manicomi”. Seguint amb les metàfores, les oques que van volar al est i al oest són Billy Bibbit i R. P. MacMurphy, mentre que el que va volar sobre el niu del cucut és el propi Cap Bromden, que finalment pot escapar del manicomi.

Texte extret i traduit de Tepasmas